Традиционална „ Футошка купусијада”  у петак и суботу

Манифестација „Футошка купусијада”, 19. по реду, у оквиру које се одржава Девети сусрет произвођача традиционалних производа Србије и Четврти фестивал „Тера мадре Футог” биће одржана 2. и 3. новембра у центру Футога.
1
Фото: Dnevnik.rs

Осим промоције пројекта „Футошки купус – бренд Србије”, биће представљен привредни и туристички потенцијал тог насеља. Овогодишња „Купусијада”, на којој ће се окупити бројни произвођачи и излагачи, свечано ће бити отворена у петак, 2. новембра, у 11 часова у Културном центру „Младост” у Футогу, Цара Лазара 42.

Програм ће окупити децу из футошких основних школа, вртића и спортских клубова, док ће у музичком делу наступити тамбурашки оркестар, крајишка група „Момци са Совића”, певачи Цакана и Жељко Шашић. Такође, предвиђено је такмичење у кувању јела од купуса, те избор за најтежу главицу купуса, а посетиоци ће моћи да пазаре чувену сарму по 80 до 100 динара.

Директорка КЦ „Младост” Александра Рајак казала је то да је манифестација организована у сарадњи с месном заједницом Футог, Удржењем „Футошку купус”, Пољопривредном школом с домом ученика и основним школама „Мирослав Антић” и „Десанка Максимовић”, а покровитељ манифестације је Град Нови Сад.

– Осим бројних излагача и учесника, представника републичких, покрајинских и градских институција, поносни смо на то што ћемо ове године имати прилику да угостимо министра пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Србије Бранислава Недимовића, као и представнике руске амбасаде у Србији – најавила је Александра Рајак.

Председник Савета МЗ Футог Зоран Црепуља подсетио је грађане на то да ће током манифестације саобраћај из центра Футога бити измештен и да ће бити постављене декорисане тезге за излагаче. Осим тога, он је напоменуо да Савет МЗ чини све да би што боље промовисао најпознатији производ Футога.

Вера Николић из Пољопривредне школе рекла је да наставници и ученици традиционално учествују у организацији „Купусијаде”, и додала да на тај начин, осим основног знања из производње у повртарству, ђаци уче и о предузетништву и маркетингу.

– Другог дана манифестације од 12 часова очекујемо ученике, родитеље и грађане који поштују пољопривредну производњу и образовање, да посете нашу школу – позвала је Вера Николић.


Пријаве такмичара

Такмичење у кувању јела од слатког и киселог купуса и избор најтеже главице купуса биће организовани у суботу, 3. новембра. Организатори позивају све оне који желе да се опробају у кувању купуса, као и заинтересоване излагаче, да се пријаве у МЗ Футог на број 895-077 до петка, 2. новембра. Предаја узорака могућа је до суботе, 3. новембра, до 12 часова, када ће званично почети кување купуса.


Првог дана манифестације, која је посвећена малишанима, ОШ „Мирослав Антић” биће домаћин „Мини-купусијаде”. Директорка те школе Гордана Хајдуковић Јандрић и учитељица у ОШ „Десанка Максимовић” Нада Мандић сложиле су се да је „Купусијада” манифестација по којој су те две школе познате.

– Жеља нам је да укажемо на значај здраве исхране – казала је Гордана Хајдуковић Јандрић, и додала да је тема овогодишње „Мини-купусијаде” – „Модерни купусићи”. Осим тога, посетиоци „Купусијаде” имаће прилику да обиђу штанд ученика ОШ „Десанка Максимовић” на којем ће бити изложени радови ђака.

С. Ковач

Пројекат „Приградска насеља Новог Сада” је суфинансиран од Града Новог Сада, а ставови изнети у подржаном пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.2782
Најновије вести