У Историјском архиву града отворена изложба о оруђу, оружју, ношњи...

Изложба “Средњовековни живот у Србији кроз оруђе, оружје, ношњу и музичке инструменте”, организована у сарадњи с Витешким удружењем и Народним музејом из Крагујевца, отворена је јуче у Историјском архиву града (Филипа Вишњића 2а).
13-1 PECA
Фото: Дневник (В. Фифа)

На поставци је изложено средњовековно оружје с подручја Балкана, с краја 13. и почетка 14. века, а грађани је могу погледати до 30. новембра.

Директор Историјског архива града Петар Ђурђев казао је да култура оплемењује и да је битна за свакодневни живот човека. Због тога је одлучено да се организује изложба која ће грађанима осликати каква је била средњовековна Србија и колико је била развијена војна технологија у то доба. Према речима Ђурђева, наша средњовековна наменска индустрија остваривала је значајне резултате и имали смо шта да покажемо читавој Европи, али да је та културна баштина помало заборављена.

Фото: Дневник (В. Фифа)

Аутор изложбе Игор Ђуровић из Народног музеја у Крагујевацу појаснио је да су изложени предмети из музејске збирке средњовековног оружја.

- Реч је о предметима који су се користили за личну одбрану, као и оклопима, али се на поставци нашло и такозвано нападно оружје, попут стреле, копља, коса, буздована, узенгија за самострел, ђулади за топ и праћку - рекао је Ђуровић, додавши да изложбу прате и пригодни панои са текстовима и илустрацијама из тог времена. - Свети ратници у средњем веку су представљали идеале српског средњовековног војника, а своје животе су зачињавали на посебан начин. Живели су динамичне и узбудљиве дане. Ипак, не бих се сложио са ставом да је њихов живот био суров и тежак. Борбе су биле изазовне, али занимљиве и неизвесне. Они су се међусобно добро познавали и кретали су се истим територијама. Верујем да је међу њима било заједништва јер се њихов  живот састојао од борби и освајања градова, али и дружења, пошто су заједно носили опрему и шаторе.

Коаутор изложбе Миле Петровић истакао је да је живот средњовековног витеза изгледао врло опасно, те да верује да је нашим претходниоцима некада било тешко и напорно.

- Изложили смо и реконструкције борбених мачева, и то посебну врсту мача који је у то време важио за чудо јер су ратници закривљеним делом дршке хватали сабљу противника и ломили је - објаснио је Петровић и закључио да је битна идеја која је зачета јер је ово само прва у низу изложби, пошто је у плану да се грађани кроз сличну поставку упознају са изгледом и звуком средњовековних инструмената.

С. Ковач

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести