У јуну око 17,4 одсто мање незапослених него лане у истом периоду

У Новом Саду је на крају јуна на евиденцији Националне службе за запошљавање било 12.644 незапослених, што је око 17,4 одсто мање у односу на исти период претходне године, а укупан број је више него преполовљен у односу на пре пет година, сазнаје „Дневник”.
r
Фото: pixabay.com

Најбројнији међу њима су са средњим образовањем, а одмах затим и они који имају високи степен образовања, док је најмање оних без квалификација и нискоквалификованих. Међу незапосленима је више жена, као и грађана старијих од 50 година. Број незапослених у граду је, по подацима које смо добили у новосадској филијали НСЗ-а, 15.000 мањи него 2015. године.

Иако су незапослени углавном највише заинтересовани за трагање за пословима у струци, у недостатку радних места у одређеним областима прихватају да раде и ван своје струке или да се преквалификују да би дошли до ангажмана. Осим тога, у летњим месецима свакако су актуелни и сезонски послови, па се тако ових дана у филијали Нови Сад НСЗ-а траже и радници у области угоститељства и туризма. Како нам је казала в. д. директора филијале Нови Сад НСЗ-а Татјана Видовић, сезонски послови утичу и на кретање незапослености током године јер се уочава да се она брже смањује у другом и трећем кварталу године, када је у јеку грађевинска сезона, али и туристичка и пољопривредна.

– Уочавамо да су пожељнији послови с фиксном зарадом, не на проценат, без сменског рада и с добрим техничким и просторним условима рада, као и послови који су на неодређено време у односу на оне привременог карактера – каже Татјана Видовић, и објашњава да саветници за запошљавање у њиховој филијали током индивидуалног разговора информишу незапослене о свим могућностима које им НСЗ пружа не би ли брже и лакше дошли до радног места.

По њиховој статистици, када су у питању суграђани с високим образовањем, веће шансе за запошљавање тренутно имају инжењери електротехнике, ИТ стручњаци, инжењери машинства и грађевине с одговарајућим лиценцама, математичари, наставници страних језика, лекари с одговарајућим специјализацијама – офталмолози, гинеколози, затим дипломирани фармацеути и рачуновође.

– Када су у питању профили нижег нивоа образовања, најлакше до посла долазе оператери на ЦНЦ машинама, заваривачи, аутотроничари/мехатроничари, књиговође, радници из области здравствене неге, медицинске сестре, возачи камиона, рачуновође, кувари, месари, електротехничари, техничари мехатронике, за биотехнологију, за компјутерско управљање, радници у области грађевинарства и техничари обезбеђења с лиценцом – наглашава  наша саговорница, и додаје да је, када су у питању ти профили, у највећем броју случајева првенствени услов за њихово запошљавање одговарајуће радно искуство.   

Тешко запошљиви профили

Татјана Видовић каже да до посла најтеже у граду долазе ткачи, сервисни машински техничари, руковаоци пољопривредних машина, техничари дрвопрерађивачке технологије, дактилографи, управни техничари. Тешко се запошљавају и биротехничари, израђивачи хемијских производа, културолошки техничари, матуранти гимназије, али и историчари, политиколози, социолози и историчари уметности.

В. Бијелић

EUR/RSD 117.0621
Најновије вести