У Новом Саду свечано отворене Спортске игре младих за цео регион

У години када је Нови Сад Омладинска престоница Европе у овом граду испричана најлепша спортска прича, а у улози главних јунака били су малишани основношколског узраста, њих више од 3.500, који су се надметали у десет спортских дисциплина (атлетика, одбојка, стони тенис, рукомет, шах, уличну кошарку, игра између две ватре, мали фудбал, тенис, одбојка на песку) у оквиру Спортских игара младих (СИМ) за цео регион.
g
Фото: Дневник/Филип Бакић

Најразигранија и најрадоснија дечја спортска манифестација свечано је отворена у великој дворани Спенса, уз присуству великог броја званица из Србије, Хрватске и Босне и Херцеговине и око 5.000 малишана из осмолетки са територије града Новог Сада. Из храма новосадског спорта послата је порука мира, пријатељства, толеранције и заједништва и званично је означен почетак још једне сјајне СИМ сезоне (23. по реду у Хрватској, 9. у Босни и Херцеговини и 6. у Србији), а до сада је у Играма учествовало више од 1.500.000 деце и младих.

Церемонија је почела интонирањем химне Републике Србије у извођењу хора новосадске Гимназије “Јован Јовановић Змај”, а након натупа Хаос Аниматора и хора ИСОН, заклетву пријатељства у име спортиста положила је талентована одбојкашица Лана Батез, а у име судија Немања Капетановић.

Градоначелник Милош Вучевић није крио понос због чињенице да је управо Нови Сад град у коме стратује нова сезона једне он највећих манифестација аматерског спорта у Европи.


Званице

Свечаној церемонији отварања присуствовали су, између осталих, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, оснивач и председник ОО СИМ Здравко Марић, председник ОКС Божидар Маљковић, саветник у Министарству просвете науке и технолошког развоја Милош Ковачевић, државни секретар за спорт Предраг Перуничић, покрајински секретар за спорт и омладину Владимир Батез, извршни директор регионалне организације СИМ Тихомир Гудић, председница Дунав осигурање СИМ Србије Ивана Јовановић, председник Савеза за школски спорт Србије Жељко Танасковић, генсек ССС Горан Маринковић, генерални директор компаније Кока–кола ХБЦ Србија и Црна Гора Светослав Атанасов, директор компаније Кока–кола Лука Сантендреа, директор центра за корпоративни маркетинг и бригу о клијентима Компаније Дунав осигурање Маја Марковић, директор Компаније Подравка Србија Иван Прторић, председник Извршног одбора Банке Поштанска штедионица Бојан Кекић, директор ОО СИМ Нови Сад 2019 Горан Стевановић, представници локалних спортских савеза, клубова и многи други.


Фото: Дневник/Филип Бакић

„Морате да будете задовољни када видите неколико хиљада младих због којих се ова манифестација и одржава. За мене је природно да се отварање манифестације за цео регион одржи у Новом Саду, који је ове године Омладинска престоница Европе, град са преко 50.000 студената који деци и младима посвећује много пажње. Спој младости и спорта је добитна комбинација, а ово је позитивна прича у региону и гаранција лепе будућности. Желим такмичарима да науче да побеђују, али и да у поразу буду достојанствени“, казао је Вучевић.

Најсвечанији тренутак отварања СИМ био онај када су младе наде новосадског спота, одбојкашица Миња Осмајић и атлетичар Марко Бељански, унели бакљу пријатељства и када је, уз звуке фанфара и конфете, пламен пријатељства обасјао Нови Сад већ и читав регион. Бакља ће током предстојећих месеци крстарити градовима широм региона. Како су навели организатори, њихова мисија је успела ако деца дане проведене у Спортским играма младих буду памтила по надигравању, дружењу и пријатељствима.


И Немања Матић подржао Игре

Публици су се путем видео–порука обратили амбасадори Игара комесар за европску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, бивши и садашњи фудбалери Предраг Мијатовић, Немања Матић и Лука Модрић, као и европски комесар за образовање, културу, младе и спорт Тибор Наврачић.


„Пресрећан сам због данашњег дана. Захвалан сам свима који су помогли да се Игре већ шесту годину заредом одржавају и у Србији. Поносан сам на чињеницу да Игре ове године окупљају преко 80.000 деце, посебно се захваљујем председнику Републике Србије Александру Вучићу, који је препознао вредност ове манифестације, Влади и свим локалним самоуправама где се оне одржавају. И, наравно, посебно хвала Новом Саду, градоначелнику Вучевићу и његовим сарадницима што се се укључили у ову лепу манифестацију“, истакао је идејни творац Игара Здравко Марић.

Игре су, према речима председнице Дунав осигурања СИМ Србије Ивана Јовановић, најлепша спортска прича која крстари регионом, да је поносна на децу и да је сигурна да ће и 2019. године победити другарство.„

Фото: Дневник/Филип Бакић

Захваљујем се градоначелнику Новог Сада Милошу Вучевићу, свим људима у овом дивном граду и посебно деци која су у великом броју дошла на спектакуларну церемонију отварања. Било је прелепо и о овоме ће се причати и наредних дана. На елану те подршке крећемо да крстаримо Србијом, у чак 25 градова“, истакла је Јовановићева, која је овом приликом доделила специјално признање за допринос развоју Игара директору ОО СИМ Нови Сад 2019 Горану Стевановићу.

Присутнима су се обратили и председник Савеза за школски спорт Србије Жељко Танасковић (технички партнер Игара) и генерални директор Компаније Кока-кола ХБЦ Србија и Црна Гора, која подржава Игре у све три државе, Светослав Атанасов.

Након свечаног отварања Игара, почео је спортски дан, а финална градска такмичења одржана су у осам од десет спортова. Било је на теренима ватрено, узбудљиво и неизвесно, а на трону су се, као и увек, нашла три верна другара: радост, пријатељство и фер - плеј. Посебно је био убрзан ритам срца навијача окупљених око најталентованијих малих атлетичара, који су се такмичили на Државном финалу. Најбољи међу њима већ су осигурали своја места у аутобусу који ће их у августу, заједно са осталим најуспешнијим спортистима из Србије, одвести у Сплит на регионално суперфинале и мини одмор.

Јово Галић

Фото: Ф. Бакић и С. Шушњевић

EUR/RSD 117.5607
Најновије вести