У ОШ „Иван Гундулић” одржан свечани пријем нових ђака: У граду 232 првака више него лане

У први разред ове школске године у Новом Саду креће 3.988 ђака, што је за 232 више њих него прошле године, рекао је градоначелник Милош Вучевић на свечаном пријему првака који је одржан у основној школи „Иван Гундулић”.
prvaci Ivan Gundulic7
Фото: Дневник (С. Шушњевић)

Он је додао да је то доказ да Нови Сад живи, дише и расте, те да је та бројка најбоља гаранција за извесну и бољу будућност. Како би првацима у граду и приградским насељима олакшали полазак у школу компанија „Универекспорт” припремила је поклоне за све њих, а Градска управа за образовање је издвојила 1,7 милиона динара и у знак пажње и охрабрења им обезбедила Прварицу и Азбучну добродошлицу.

„Свим првацима, односно свим ђацима основних и средњих школа али и запосленима у њима желим срећан и успешан почетак нове школске године“, казао је Вучевић, подсећајући да је Град прошле године делимично инвестирао у обнављање ОШ „Иван Гундулић”.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

„Већи део смо инвестирали у објекат ове школе на Ченеју. Тамо су саграђени фискултурна сала и спортски терени. Ове године је Град издвојио паре за пројекат надоградње, односно проширења школе, имајући у виду да је Подбара „нарасла”  претходних година. Данас је ту све више грађана, па је дошло време да после 52 године проширимо ову зграду.“  

Директорка Лидија Радуловић је рекла да ће у тој школи ове године бити четири одељења првог разреда, од којих је једно у Ченеју.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

„Ми смо школа која има једну од најдужих традиција образовања у граду, ове године прослављамо 209 година постојања и срећни смо што расте и што ће у наредним годинама у њој бити све већи број деце“, казала је Лидија Радуловић, додавши да се нада да ће том изазову одговорити на најквалитетнији могући начин и пружити најподстицајније окружење и образовање малишанима.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић


Традиционално усрећују прваке

Трећу годину заредом компанија „Универекспорт” поклонима помаже малишанима који крећу у школу, а према речима директорке фондације те компаније Оливере Ћировић, на овај начин граде лепу традицију и даровима усрећују малишане за један од њихових најважнијих и најлепших дана у животу.

„Очекујем и надам се да ћемо расти сваке године и да ћемо сваке године морати да се боримо за још већи и већи број пакетића, а малишане данас очекују пригодни поклони који су згодни сваком малом прваку“, објаснила је директорка фондације „Универекспорт”.


Ђаци трећих и четвртих разреда те основне школе су заједно са својим учитељима припремили интересантну приредбу и пожелели добродошлицу својим будућим другарима, који нису крили своје одушевљење због тог важног догађаја. Међу њима је био и мали Милош који није крио узбуђење због почетка школске године.  

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

„Спреман сам за школу и већ знам да читам и пишем јер имам код куће и књигу која ми у томе помаже“, сигуран је у себе овај седмогодишњак.

„Чуо сам да ћу у школи упознати много другара и да је овде увек занимљиво. Рекли су ми да ћемо учити математику, ликовно, енглески, физичко и српски. Мислим да ће ми најбоље ићи физичко, јер тренирам код куће и волим да се бавим спортом.“

Можда и више од будућих првака били су узбуђени њихови родитељи. То нам је кроз смех потврдила и Марија Крстић која је рекла да се није нешто посебно спремала за овај важан догађај, али да се свега прибојавала.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић


Учење на креативан начин

Успешан полазак у школу свим првацима у Новом Саду пожелела је и помоћница министра просвете Весна Недељковић која је подсетила да је то генерација која улази у реформисани систем школовања.

„Они ће започети своје школовање тако да њихово знање које ће усвојити буде функционално, примењиво и надасве практично“, казала је Весна Недељковић објаснивши да ће малишани учити на другачији и занимљив начин.

„Многа изненађења смо им припремили кроз креативност, пројектну наставу и дигиталне учионице, дигиталне садржаје. По сазнањима која имам очекује се да ове школске године све школе пређу на електронски дневник, односно електронско вођење евиденције. Треба све дигитализовати јер смо ми у ери која то нужно намеће, али мислим да је важно и читање са оловком у руци, играчке које развијају мануелне и моторичке покрете код деце.“


„Узбуђена сам можда и више него мој син, јер он ни не зна шта га све чека, а ја знам“, прича нам Марија и додаје да је једино што очекује то да у школи учитељица на њеног сина пренесе знање.

Фото: Дневник/ С. Шушњевић

„Он је спреман, ишао је на неке активности пре школе па је већ научио нека правила, нпр. да мора да слуша и дигне руку кад хоће нешто да пита и томе слично.“

В. Бијелић

EUR/RSD 117.0764
Најновије вести