У првој фази писта од 1500 метара на Ченеју

Одељење за урбанизам и изградњу града Новог Сада објавило је нацрт плана за развој локалног аеродрома Ченеј који ће се користити у комерцијалне сврхе.
Plan zahteva izgradnju asfaltirane piste i zgrade terminala na Čeneju Foto: Dnevnik.rs
Фото: План захтева изградњу асфалтиране писте и зграде терминала на Ченеју Фото: Дневник.рс

План захтева изградњу асфалтиране писте и зграде терминала, а вредност пројекта процењује се на двадесетак милиона евра.

Дужина писте за време прве фазе развоја аеродрома Ченеј треба да буде дугачка најмање 1.500 метара, а широка тридесет метара. У другој фази ће бити продужена на 2.500 метара и проширена на 45 метара.

Писта ће се протезати од северозапада до југоистока, избегавајући стамбене делове града.

-Аеродром Ченеј треба да се користи за комерцијалне летове, чартере, летове радника и авио такси. Поред тога, и даље ће се користити у пољопривредне и спортске сврхе. Регионалне операције предвиђају повезивање са пословним центрима у бившим југословенским републикама и другим суседним земљама – рекли су у градском одељењу за урбанизам.

План је стављен на јавни увид још 22. јула, а биће изложен још сутра  5. августа.

Садашњи спортски и пољопривредни терен у селу Ченеј има само травнату писту, док би будући комерцијални новосадски  аеродром требао да буде у категорији Ц, са авионима до 100 места

Цивилни аеродром имаће пристанишну зграду, технички блок с контролним торњем, контролни пункт, платформу за прихват и отпрему, те хангаре за смештај авиона. У оквиру спортског аеродрома, биће изграђена управна зграда, сервиси и гаража, платформа за паркирање авиона, хангари за летелице. За привредну авијацију користиће се објекти цивилног аеродрома, а планира се изградња простора за складиштење робе, те стазе и паркинг за теретна возила. Према речима председника Аеро-клуба „Нови Сад” Драгољуба Самарџића, није праведно да Нови Сад, други највећи град у Србији, нема „пристојан аеродром који неће никога угрожавати”.

– Аеро-клуб „Нови Сад” добио је задатак да буде иницијатор пројекта, те смо спровели анкету по којој се више од 95 одсто грађана изјаснило за изградњу аеродрома – казао је Самарџић – Не треба се заностити великим пистама, што је у складу с оно што смо понудили. Грађани имају прилику да се изјасне и да, можда, дају  боље предлоге...

С. Ковач

DUSAN
04.08.2019 • 01:21
NAPOKON PRAVA STVAR NOVI SAD TO ODAVNO ZASLUZUJE DA IMA
EUR/RSD 117.5571
Најновије вести