У току припреме за годишњи концерт Балетске школе

Годишњи концерт Балетске школе одржаће се у понедељак, 4. марта, од 19 часова на Великој сцени Српског народног позоришта. Реч је о централном концерту током школске године, у којем учествују сви ђаци школе.
 Učenici Baletske škole vežbaju svakodnevno foto: S. Kovač
Фото: Ученици Балетске школе вежбају свакодневно фото: С. Ковач

Значајну улогу имају матуранти, за које је то свечани тренутак и прилика да се на крају школовања поклоне новосадској публици.

Професорка у Балетској школи Десанка Бечелић казала је да су ученици вредно вежбали за наступ да би се што боље и лепше приказали  публици, али и промовисали школу и одсеке.

– Иако наш концерт углавном посећују родитељи и балетска стручна јавност, у Новом Саду постоји велико интересовање за балет и друге врсте плесова – уверена је професорка Бечелић, додајући да су карте распродате за дан. – Концерт ће се састојати из два дела: групних кореографија и соло нумера. Водили смо рачуна о томе да се сви наши ученици представе у складу с узрастом и смером који похађају, али и да уживају на сцени.

Концерт ће се састојати из два дела: групних кореографија и соло нумера. Водили смо рачуна о томе да се сви наши ученици представе у складу са узрастом и смером који похађају, али и да уживају на сцени (Десанка Бечелић)

Матуранткиња на Одсеку за народну игру у класи професора Мирослава Савића Мирјана Рацков казала је да су интензивне припреме трајале месец. Ученици с њеног смера ће извести сплет брзих и темпераментних влашких игара, препознатљиве по специфичним корацима.

– Навикли смо да сваки дан вежбамо по неколико сати – рекла је Мирјана. – Иако смо прошле недеље редовно долазили на пробе док су се остали ђаци одмарали на распусту, припреме за годишњи концерт нам нису тешко пале.

Матуранткиња Средње балетске школе у класи Сање Вучковић Катарина Зец и ученица четвртог разреда Основне балетске школе у класи професорке Ларисе Гајић Асја Цицмил слажу се у томе да је позитивна трема на позорници корисна.

– Припремамо се свакодневно још од почетка школске године, али  последњи месец вежбамо много интензивније да бисмо утаначили сваки покрет – кажу те две талентоване ученице.

Њихов школски друг Никола Стаменовић, матурант на Одсеку за  савремену игру у класи Фраусине Димовски рекао је да су ђаци с тог одсека припремили две групне кореографије, као и соло тачку.

– Пошто сам стипендиста Српског народног позоришта, често наступам па ми позорница није страна – казао је он. – Ипак, жељно ишчекујем концерт, а узбуђење расте из дана у дан. Припремили смо занимљив програм, због чега сам сигуран да ће публика уживати.

Осим годишњег концерта, наредних месеци је пред Балетском школом мноштво активности: представиће се на Сајму образовања од 7. до 9. марта, средином тог месеца биће организован концерт Одсека за савремену игру, а почетком маја их очекује их обележавање јубилеја – 15 година од оснивања Одсека за народну игру.       

С. Ковач

EUR/RSD 117.5702
Најновије вести