Ученицима недостаје мотивација, али се послу надају

„Сајам могућности, младости, будућности” одржан је јуче у Средњој машинској школи први пут, с циљем да се привреда приближи тој установи, односно њеним ђацима.
„Sajam mogućnosti, mladosti, budućnosti” u Srednjoj mašinskoj školi  foto:Dnevnik.rs/ L. Radlovački
Фото: „Сајам могућности, младости, будућности” у Средњој машинској школи  фото:Дневник.рс/ Л. Радловачки

Ученицима и наставницима представило се двадесетак привредника који су имали прилику да предоче циљној групи ко су, шта су, али и који су недостаци образовног система.

– То је први пут у историји школе да је више од 20 привредника с којима имамо потписане уговоре дошло да представи компанијске концепте и да мотивише ученике за залагање у школи и даљи рад – објашњава директор Средње машинске школе Владимир Гавранић. – Наши ученици ће добити додатне компетенције, а привреда ће, као једно тело, ући у школу  и дати своје предлоге за измене и допуне планова и посебних активности да би деца по завршетку школа били добар привредни кадар јер је раније долазило до тога да, одлазећи у фирме, немају добру сарадњу с њима, немају добар поглед на оно шта их чека.

У Средњој машинској школи јуче се ђацима и наставницима представило двадесетак привредника

Ученици, иако нису много знали о томе шта их чека на Сајму, пружили су пуну пажњу гостима у жељи да сазнају шта их чека након школовања, које су им могућности, али и да ли има разлога за страховање од мањка посла.

– Свеједно ми је у којој фирми ћу да радим, важно ми је да је добро – каже ученик првог разреда ауто-механике Давид Бугарски. – Запазио сам да има више фирми и сервиса него што сам мислио, има да се бира. Не бринем да ли ћу после школе наћи посао.

Руководилац људских ресурса фирме „Унимет” из Каћа Наташа Танкосић, која је јуче представила своју компанију ученицима Машинске школе, сматра да је јдан од кључних проблема тренутне ситуације лош став родитеља по питању те струке.

– Деца више не желе да иду у такве школе јер на њихову одлуку утичу родитељи који мисле да је производња прљава и да је само административни посао прави и перспективни. Нису ни свесни тога да и код нас има могућности напредовања, да су услови добри и слично. Треба радити на пропаганди и едукацији родитеља.Како је још нагласила, сваке године им у фирму долазе ученици који су слабији по знању, васпитању, интересовању...

Директор Гавранић се слаже с том констатацијом, те у овом сајму и види наду да се ствари промене набоље. Свим школама у Србији фали мотивација да деца уче – закључио је директор. – Ми смо ту за њих, ми смо услужни сервис привреде, стручнна школа, и желимо да одговоримо на захтеве тржишта најбоље што можемо.

 Л. Радловачки

Vlada iz N.Sada
07.06.2018 • 15:17
BRAVO Gospodine direktore !!!
EUR/RSD 118.0933
Најновије вести