Укуси Војводине 2018: Оаза хедонизма у Лиманском парку

НОВИ САД: Фестивал „Укуси Војводине” ће 7. 8. септембра у Лиманском парку посетиоцима понудити јединствену прилику да на једном месту и свим својим чулима искусе аутентичну Војводину.
ukusi vojvodine
Фото: Facebook (Ukusi Vojvodine)

У Лиманском парку, као никада пре, биће послужено више од сто типичних војвођанских јела. Традиционални и незаменљиви недељни ручак са ринфлајшем преливеним сосевима што од мирођије, што од вишања или парадајза, биће свакако централни догађај.

А док посетиоци буду чекали ни мање ни више него шест сати да се супа од петла укрчка, пружиће им се прилика да „зароне“ у супу од морке или, ако би да пробају нешто необуздано и дивље, потраже супу од фазана.

Мистерију о томе у чему је разлика између перклета, паприкаша и гулаша, и који је бољи, мораће пак да открију сами.


Међународно кулинарско надметање

Као део дводневног фестивала гастрономије “Укуси Војводине 2018”, најављено је друго међународно кулинарско такмичење „Војводина кулинари куп“.

Очекује се учешће више од стотину кувара из 15 удружења из Србије и света, међу којима су и чланови светског Мастер чиф удружења из Лондона. За оцену најбољих јела задужен је жири интернационалних судија сертификованих од Светске асоцијације шефова кувара, која окупља 12 милиона чланова, а председник жирија је Гери Филби, потпредседник овог удружења.

У амбијенту Лиманског парка, током два дана викенда, најбољи кувари показаће умеће у неколико категорија: у припремању модерног јела на војвођански начин, у спремању пасте и речне рибе, у припреми дезерта… све од намирница из Војводине.

Организатори Другог такмичења “Војводина кулинари куп” су Интерфест и ХоРеКа асоцијација Крагујевац.

У категорији “Најбољи кувар фестивала”, учесници ће од задатих намирница које ће добити непосредно пред такмичење, у року од 50 минута морати да припреме врхунско јело, које ће оценити стручни жири.


Кад се задовоље сланим, организатори их позивају да лагано склизну у слатко; ташци и ваљушци ће бити право освежење. А ту су још и штрудле, набрекле од надева од ораха, мака или рогача, шуфнудле, меке као облак, и резанци с маком као у Балашевићевој песми.

Наравно, све што им се допадне, посетиоци ће моћи и да купе „за понети“ или као поклон онима који оправдано нису могли да дођу. У понуди ће бити кулен, сиреве, производи од мангулице, домаће тестенине, неприкосновена хладно цеђена уља, као и врхунска вина, љуте, али и нежне ракије које клизе саме, и занатска пива с пеном или без ње. Да се бира и ужива...

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести