Урош Ђурић кустос изложбе „Енди Ворхол“

НОВИ САД: Познати уметник Урош Ћурић биће кустос изложбе „Енди Ворхол“ у Збирци стране уметности Града Новог Сада, 21. јуна у 19 сати, речено је на конференцији за новинаре одржаној у тој установи културе.
v
Фото: novisad.rs

Том приликом говорило се и о откривању споменика мира „One Day…“ који је креирала светски позната мултимедијална уметница и мировна активисткиња Јоко Оно, као и о изложби француског сликара Анри де Тулуз-Лотрека која ће бити одржана од 1. до 14. јула.

О значају изложбе која је посвећена творцу поп-арта, већ смо говорили, а ту и није потребно много објашњавати. Међутим, стручно вођење кроз изложбу је посебна димензија тог догађаја, и на наше велико задовољство то ће учинити уметник Урош Ђурић. На добром смо путу да, у синергији установа, организација, институција и појединаца, представимо суштину приче Европске престонице културе, а то је брисање баријера, граница, крутих оквира, и промовисање културе као начина живота. Управа за културу Града Новог Сада настојала је да своје функционисање базира управо на том моделу, и драго нам је што су резултати тих настојања очигледни кроз бројне пројекте које заједнички реализују разноврсни актери у култури, нагласио је члан Градског већа за културу Далибор Рожић.

Говорници на конференцији били су и директорица Музеја града Новог Сада Весна Иковић и директор Фондације Нови Сад 2021-Европска престоница културе Немања Миленковић.

Како се могло чути, представљање рада три велика светска уметничка имена, практично у једном месецу, сјајан је замајац на путу ка години титуле Европске престонице културе.

Све што ради Фондација у складу је са Стратегијом развоја културе Новог Сада, али и са европским стандардима. ''Тврђава мира'' као четврта платформа, представља помирење у контексту спајања и повезивања, и то установа културе са ванинституционалном сценом, продукцијских кућа са јавним сектором и томе слично. Јоко Оно је веома значајна за целокупну уметност и чекамо њену потврду око датума отварања изложбе, а драго ми је и што ће Нови Сад бити домаћин изложбе француског уметника који је веома популарно представљао субверзивну културу. Захваљујем се Урошу што се одазавао позиву да стручно води кроз изложбу „Енди Ворхол“, а сви ови програми су значајни за наш град као Европску престоницу културе, али и генерално, рекао је Миленковић.

Фото: novisad.rs

Иковићева је истакла да се поставка „Енди Ворхол“ може погледати до 25. јуна, и захвалила се Visconti Fine Art галерији из Љубљане на подршци у организацији изложбе.

Град и Фондација подржавају све наше пројекте, а укључени смо и у ''Тврђаву мира'', те смо сваке среде у 13 часова обезбедили бесплатан улаз за све посетиоце, изјавила је Весна Иковић.

EUR/RSD 117.5791
Најновије вести