„УТАКМИЦА ПРИЈАТЕЉСТВА” НА СПЕНСУ Спорт је карика за инклузивну средину

„Утакмица пријатељства” окупила је јуче ученике из новосадских школа, који су заједно са пријатељима из Великог рита, у малој дворани Спенса, учествовали у трци и малом фудбалу.
1
Фото: Ф. Бакић

Реч је о спортском догађају чији је циљ социјална инклузија, развијање духа толеранције, међусобно уважавање и поштовање, као и спортски дух фер-плеј.

- Повезали смо децу из различитих социјалних окружења, како би разбили све баријере и указали на то да смо сви исти - истиче председних удружења полицајаца и грађана „Безбедна заједница” Бобан Павловић. - Осим тога, сакупљали смо новац за народну кухињу у Сремским Карловцима и њихове кориснике.

Након свечаног отварања и наступа плесне групе Б13 из Великог рита, уследила је заједничка „Трка пријатељства”, у којој су учествовали сви организатори, али и више од 200 ученика и студената, а затим су додељене и награде. Крикет федерација Србије је, заједно са малишанима из Прихватног центра „Шид”, одиграла утакмицу, а потом је уследио избор екипа за турнир у малом фудбалу, у формацији 4+1, уз три замене на клупи.

По речима организатора, управо је спорт најзначајнија карика за стварање инклузивне средине.

Фото: Ф. Бакић

- Спорт је важан са свих аспеката, посебно за физички, али и психички развој - напомиље Бобан Павловић. - Човек који се њиме бави је срећан, те смо управо због тога хтели да активирамо децу и одвојимо их од дигиталних технологија и укажемо им на значај спорта у одрастању.

Порука манифестације је „Ми смо једно, то је наша снага”, што заправо осликава јучерашње дружење, уз толерацнију и међусобно поштовање, а Павловић закључује да су срушене све препреке, кроз стварање јединства, јер само заједно можемо успети у животу.

Да се деца кроз спорт увек најлакше зближе, потврђује и професор Електротехничке школе „Михајло Пупин” Драган Вукмировић, који је заједно са својим ђацима учествовао на „Утакмици пријатељства”.

- Ми се одазивамо на сваку манифестацију хуманитарног карактера, пријатељске утакмице и дружења и увек ћемо радо учествовати на оваквим и сличним догађајима - рекао је професор Вукмировић. - Спорт је нешто што је свима у крви и кроз шта се деца увек најлакше упознају и здруже.

„Утакмицу пријатељства” организовали су Екуменска хуманитарна организација, Удружење полицајаца и грађана „Безбедна заједница”, Високи комесаријат Уједињених нација за избеглице РС (УНХЦР), Комесаријат за избеглице и миграције РС (КИРС), у сарадњи са представницима Градског већа за омладину и спорт Града Новог Сада, Центра за кризну политику и реаговање (ЦРПЦ) и Црвеног Крста Нови Сад и Сремска Каменица.    

И. Јапунџа

EUR/RSD 117.1262
Најновије вести