Уз добро расположење и музику прослављена Српска нова година (фото)

Нова година по старом календару ове године је дочекана знатно свечаније, оправдавајући титулу Европске престонице културе, а тиме и славећи богатство различитости које су се одувек неговале у Новом Саду, што, као организатор, потврђује и Фондација „Нови Сад 2021”.
Docek Srpske nove godine/S. Susnjevic
Фото: С. Шушњевић

Сви који су се овог 13. јануара затекли у Српској Атини, и даље празнично расположени, имали су прилику да уживају у програмима за све укусе, који су у поподневним и вечерњим сатима реализовани на четрдесетак места широм града. Велики број посетилаца је готово сат пре заказаног догађаја био приметан на свакој локацији.

Синагога, позоришта, музеји, Културна станица „Свилара”, Спенс и Културни центар Новог Сада само су нека од места на којима се уз звучна имена публика веселила, а уз репертоар за све укусе, нашло се понешто и за све узрасте, као што су мјузикл „Ко се боји Исадоре Данкан” у Галерији Матице српске и наступ Основне музичке школе „Јосип Славенски” у Спомен-збирци Павла Бељанског.

Фото: Docek Srpske nove godine/S. Susnjevic

– Колико год је мјузикл „Ко се боји Исадоре Данкан” представа за децу, толико је и за одрасле – објаснила је ауторка мјузикла Гордана Орешчанин. – Старији свакако више знају о Исадори Данкан, али на нашу радост, све генерације су одушевљене. Представа говори о њеном животу и делу, а наслов смо дали на основу тога што се људи и дан-данас боје таквих жена које знају шта хоће и иду у остварење својих снова без обзира на препреке. Исадора Данкан је мајка модерног плеса и сматрам да је значајно то да се деца упознају с једним таквим ликом и делом.

Фото: Docek Srpske nove godine/S. Susnjevic

Већ након 19 часова празничну атмосферу су на различитим местима, попут Културне станице „Свилара”, Синагоге, „Студија М”, Спенса и позоришта, употпунили бендови „Земља грува” и „Дел Арно бенд”, Роман Симовић, Сања Илић и „Балканика”, а касније су своје фанове једнако обрадовали Лена Ковачевић, Ђорђе Миљеновић, групе „Партибрејкерс”, „Ритам нереда”, „Атомско склониште”, „Гарави сокак”, „Вроом” и други многобројни представници различитих праваца.

Фото: Docek Srpske nove godine/S. Susnjevic

Од класичне и духовне музике, преко рока, попа, панка, регеа, хип-хопа, до електронске музике, сви су употпунили прославу дочека 7527. и оправдали епитет јединственог концепта по којем је Нови Сад препознатљив.

Фото: Docek Srpske nove godine/S. Susnjevic

– Као што сам и очекивала, атмосфера је феноменална, а такве су све њихове свирке – потврдила је гошћа на наступу групе „Земља грува” Марина Токин у Културној станици „Свилара”. – Звук је увек веран ономе што чујете и на албуму, што је данас реткост. Изузетно су занимљиве теме којима се њихова музика бави, од актуелне ситуације у друштву до улоге жене у породици, у којима свако може да се пронађе.

Фото: Docek Srpske nove godine/S. Susnjevic

У вечерњим сатима сале су биле крцате, места за седење више није било, али посетиоци који су стајали били су посебно весели.

Фото: Docek Srpske nove godine/S. Susnjevic

Осим организованог дочека, атмосфера у локалима широм града била је уобичајена. Нашло се место за свакога те су људи имали прилику да проведу једно недељно поподне и вече очекивано пријатно и у складу са својим жељама.     

Б. Павковић

Naum Krnar
14.01.2019 • 08:41
To nije nit srpska nit pravoslavna Nova godina.
Samo kazem...
14.01.2019 • 10:39
Naume u pravu si. Ali mi moramo biti posebni u svakoj prilici!
EUR/RSD 117.5388
Најновије вести