Вакцинација против стрептокока у Дому здравља “Нови Сад”

Према Правилнику о програму обавезне и препоручене имунизације становништва против одређених заразних болести, уведена је још једна обавезна вакцина и то против пнеумокока, а имунизација је почела 2. априла.
Foto: Dnevnik.rs/arhiva
Фото: Фото: Дневник.рс/архива

Како су навели у Дому здравља “Нови Сад”, вакцинишу се деца рођена од 1. јануара 2018. године.

- Вакцина против обољења изазваних бактеријом стрептококус пнеумонија даје се деци са навршена два месеца и то у три дозе са размаком од четири до осам недеља. Ревакцинација се ради у другој години живота - рекла је начелница Службе здравствене заштите деце специјалиста педијатар др Весна Вулековић.

Како је напоменула, овај тип вакцине је у употреби већ годинама у европским земљама због некритичне употребе антибиотика, али и саме способности бактерија да се прилагођавају, односно стварају резистенцију. Зато постоји реална могућност да ће у будућности бити све мање лекова којима ће се лечити болести изазване стрептококом пнеумонијом попут упале плућа, менингитиса и слично.

Вакцина Synflorix штити најмлађе од бронхитиса, сепсе, менингитиса, упале средњег уха и плућа. У свету, од последица наведених болести годишње умре око пола милиона деце  до пет година.     

И. М.

EUR/RSD 117.1933
Најновије вести