Вода из бунара на путу ка Карловцима није за пиће

Вода у јавном бунару „Снежна Марија” који се налази на путном правцу Петроварадин – Сремски Карловци већ дуже је неисправна. То показују вишемесечни резултати испитивања Института за јавно здравље Војводине.
izvor Snezne Gospe
Фото: Dnevnik.rs

У току марта су, као и у претходним извештајима, утврђене хемијске опасности у води тог бунара, док у осталима нису утврђена микробиолошка и физичко-хемијска одступања. Међутим, др Радмила Велицки напомиње да се, због тога што ни у њима вода није одговарала одређеним националним прописима, не саветује грађанима њено конзумирање. Она је казала да су у води бунара „Снежна Марија” пронађени нитрати.

„На целом подручју Војводине, а нарочито у Срему, нитрата има доста у земљишту па је практично и очекивано да нам воде из тих горњих слојева буду загађене“, рекла је др Велицки.

Додаје да је то проблем с којим се тешко може изборити.

На целом подручју Војводине, а нарочито у Срему, нитрата има доста у земљишту па је практично и очекивано да нам воде из тих горњих слојева буду загађене (др Радмила Велицки)

„Наша је препорука да се пије вода из градског водовода, те да она не мора да се купује. Грађани углавном мисле да вода у градском водоводу није исправна и посежу за неким од алтернативних водоснабдевања, што су у овом случају управо поменути небезбедни бунари“, каже Велицки.

Уколико се дуже користи вода у којој је садржај нитрата повећан, то може довести до различитих здравствених поремећаја, а најчешће крвне слике. Нитрати се могу везати за хемоглобин, што отежава да кисеоник дође до ткива, и води до анемије. Упркос томе, на изворишту „Снежна Марија” грађани често сипају воду и, како кажу, не плаше се да ће она угрозити њихово здравље.

Фото: Dnevnik.rs

Др Велицки је нагласила да је на основу анализе 504 узорка воде за пиће из Фабрике воде и водоводне мреже ЈКП „Водовод и канализација” током фебруара утврђена здравствена исправност у готово 99 одсто узорка, тачније код 498. Микробиолошка исправност воде из градског водовода је присутна у 500 анализираних узорка, а физичко-хемијска код 502 узорка. Институт за јавно здравље Војводине анализира исправност воде на основу Уговора о јавној набавци услуга – утврђивање и праћење квалитета воде за пиће на територији града Новог Сада.

В. Бијелић 

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести