Волонтери Црвеног крста уче новосадске ђаке првој помоћи

Едуковани волонтери Црвеног крста Новог Сада традиционално спроводе акцију “Безбедност деце у саобраћају” у основним школама на територији Новог Сада. Како је за лист “Дневник” објаснила Тијана Топаловић, која у тој хуманитарној организацији волонтира од 2016. године, она је желела да да свој допринос и у склопу безбедности научи децу шта је прва помоћ и како се она пружа када се деси нека повреда у саобраћају.
е
Фото: Црвени крст Новог Сада

- Циљ ове акције је да децу научимо како безбедно и правилно да прелазе пут од куће до школе, поштујући саобраћајна правила – каже Тијана Топаловић. – Учимо их и како да помогну некоме ако се повреди, да науче да препознају саобраћајне знакове....

Како каже, укључена су деца првих и трећих разреда, а њихове реакције на радионице су изузетно позитивне.

- Углавном сви знају шта су хитна и прва помоћ, сви су се некада повредили, а оно што је битно истаћи је да се сви они осећају много важније, као да су добили већу корист у друштву тиме што сад знају како да помогну брату, сестри, другу или другарици када се повреди – поносно ће наша саговорница. - На моје изненађење, деца, заправо, имају јако добро знање о саобраћајним знацима и о томе како се прелази пут, то се вероватно радило са њима у предшколском узрасту, али оно што им није познато је како се збрињавају повреде. Ту ми наступамо.

Фото: Црвени крст Новог Сада

Са њом се сложио и седамнаестогодишњи Филип Михајловић, који волонтира скоро две године у Црвеном крсту, рекавши да малишани најбоље реагују на прву помоћ, зато што је то нешто са чиме се ретко које дете тог узраста сусреће.

- Једна акција обухвата три часа, па тако се на првом упознају са саобраћајним знацима и њиховим значајем, шта подразумева безбедност у саобраћају и шта ми добијамо када се одговорно понашамо у саобраћају – прича Филип Михајловић. - Други час је практичног карактера, када заједно са ученицима прелазимо пут на пешачком прелазу и учимо их како правилно и најбезбедније да га пређу, те тако заштите себе и друге. На трећем часу их упознајемо са тим шта представља прва помоћ, уз приказ најчешћих повреда које се дешавају током саобраћајних незгода. Такође им показујемо и начине на које се оне могу санирати.

До сада су едуковани волонтери Црвеног крста Новог Сада реализовали акцију у ОШ “Ђорђе Натошевић” где је учествовало пет одељења првих разеда и четири трећих, затим су у ОШ “Прва војвођанска бригада” завршили обуку за целу генерацију, обухвативши свих седам одељења првих разреда. Акција је спроведена и у ОШ “Мика Антић”, када је учествовало 50 ученика из различитих одељења.     

И. Бакмаз

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести