Вучевић: Буџет Новог Сада за 2018. добро планиран и развојни

НОВИ САД: У Скупштини Града Новог Сада данас се разматра предлог одлуке о буџету за 2018. годину, а градоначелник Новог Сада Милош Вучевић је истакао да је тај предлог добро планиран, избалансиран и да је развојни, имајући у виду капиталне инвестиције које обухвата. 
milos vucevic, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Буџет о коме ће се изјашњавати одборници у градском парламенту износи безмало 24,5 милијарди динара.
Напоменуто је да предлог буџета рестрикитиван, али и социјално одговоран јер није одустао од ниједног вида социјалног давања, нити од издвајања за здравство, образовање или културу.

Говорећи о наводима градске опозције да је предвиђени буџет за наредну годину мањи од овогодишњег, Вучевић је казао да је он заправо већи, те да је изворни буџет за наредну годину већи за готово 1,7 милијарди динара од изворног за 2017. годину.
Почетни буџет са који смо предложили пре годину дана, не након завршних рачуна и ребаланса, био је мањи за 6,28 одсто у односу на буџет који данас предлажемо. Још значајнија ствар је та што текући или нето буџет, односно, онај који у себи не садржи средства која се преносе и кредитна задужења, него само оно што град зарађује у једној години, он за 2018. годину износи око 18, 5 милијарди динара, што је за 10 одсто више предвиђеног текућег или изворног буџета у односу на онај из прошле године, истакао је градоначелник Новог Сада.

Он је напоменуо да је текући буџет за 2018. годину већи јер је Град Нови Сад остварио боље приходе и од боље наплате пореза, повећаног броја запослених, али и због повећаног износа који се наплаћује за комунално опремање грађевиског земљишта, нагласивши да је повећа број туриста, инвестиција и свега онога што утиче на инпуте. 

Говорећи о структури буџета, Вучевић је нагласио да удео намењен за капиталну потрошњу износи 8,15 милијарди, односно 33,5 одсто укупног бужета. 
Од капиталних пројеката очекујемо да ове године крену радови на Сентандрејском булевару, а тај пројекат вреди 717 милиона динара. Предвиђени су инфраструктурни радови у Кинеској четврти и будућем Омалдинско креативном центру у изосу од 250 милиона динара, као и канализација у Ветернику, Руменки и Будисави. Радиће се на прикупљању домкументације за изградњу Булевара Бате Бркића и Булевара Јована Дучића, истакао је први човек новосадске администрације додавши да запсослене у јавној управи у том граду очекује повецјање зараде од пет одсто, док ће зарада запосленима у предшколској установи, установама социјалне заштите и установама културе бити повећана за 10 одсто.

Вучевић је изразио наду да ће реализација буџета у 2018. години бити боља, а подсетио је да ће бити реализовано 92 одсто овогодишњег буџета. 
Све опозиционе одборничке групе у локалном парламенту су најавиле да неће гласати за предложену одлуку буџета за 2018. годину.
Из Демократске странке су предложили да се предлог одлуке о буџету повуче са дневног реда наводећи да је сачињен без консултације са одборницима и да није реалан.

Фото: Dnevnik.rs

Одборници Покрета "Доста је било" и Српске радикалне странке казали су да предложени буџет представља списак лепих жеља, као и да је он најгори буџет у последних шест година. 
Данас ће се у Скупштини Града Новог Сада говорити и о стратегији одрживог развоја града, о његовом уређењу, о раду јавних и комуналних предузећа, државних установа и установа културе, одржавању путева, заштити од пожара, одлагању отпада, кућном реду у стамбеним зградама, као и о умањењу обавеза плаћања комуналних услуга за породице са троје и више деце и помоћи за децу ометену у развоју. На дневном реду су и обележавање стогодишњице  ослобођења Новог Сада у Првом светском рату и постављање споменика краљу Петру Првом Карађорђевићу.

О делу који се тиче инвестиција, данас би могло бити речи и о завршетку изградње Ззежељевог моста, о изградњи зграда Хитне помоћи и Музичко балетске школе, као и подземној гаражи испред Скупштине АП Војводине, те Ватрогасне станице на Телепу.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести