За новорођенчад, ђаке и предшколце 485 милиона из градског буџета

Новчана подршка породицама с децом биће обезбеђена и ове године, у укупном износу од готово 485 милиона динара за 17.375 корисника, одлучено је на последњој седници Скупштине града.
gradska skupstina novi sad, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

То подразумева помоћ за новорођенчад, за породице које добију тројке, новогодишњу новчану помоћ и поклон, новчани поклон поводом Дана Града, бесплатан боравак деце у ПУ „Радосно детињство”, исхрану деце у основним школама, помоћ у школовању даровитих ученика средњих школа, финансирање вантелесне оплодње, платни промет и банкарске услуге за исплате помоћи утврђене одлуком и програм манифестације „Дечја недеља”, у чијој реализацији учествују деца из предшколских установа и основних школа Новог Сада. Сви захтеви се подносе путем Писарнице Градске управе за опште послове у Жарка Зрењанина 2.

Права на овај вид подршке имају породице чији су чланови држављани Републике Србије и имају пријављено пребивалиште у Новом Саду, односно боравиште, ако је реч о особама расељеним с Косова и Метохије. Сва права остварује мајка која роди прво дете, тројке, прва се породи 1. јануара или на Дан Града, 1. фебруара. Када се тих датума при порођају роди више од једног детета, свако новорођенче добија одређни новчани износ и поклон. Да би мајке уопште оствариле та права, морају да поднесу фотокопију личне карте и изјаву да непосредно брину о детету, као и доказ о држављанству и месту пребивалишта/боравишта, али и фотокопију рачуна отвореног код пословне банке. Службеним путем се прибавља извод из матичне књиге рођених за сву децу.


„Привредник” подржава даровите

Ни средњошколци и студенти нису ускраћени за новчану помоћ од Града Новог Сада, али уколико спадају у групу даровитих ђака. То важи за ученике који имају најмање просек оцена 4,80, односно студенти чији је просек намање 9,00, али и они који су освојили награде на савезним и интернационалним такмичењима, посебно уколико су слабијег материјалног стања, те имају и право на помоћ при школовању. Све се реализује преко Хуманитарног фонда „Привредник” у складу с могућностима буyета Града. Право на поменуту помоћ имају ученици и студенти с пребивалиштем на територији Новог Сада, а који су изабрани по јавном конкурсу Фонда.


На бесплатан боравак деце у ПУ „Радосно детињство” имају право родитељи, старатељи и хранитељи чије дете остварује право на дечји додатак,  новчану социјалну помоћ, који имају више од двоје деце, те они чије дете има сметње у развоју, али и деца без родитељског старања. Осим фотокопије личне карте и потврде изабраног лекара, уколико је реч о детету са сметњама у развоју, а које прибављају подносиоци захтева, службеним путем се обезбеђује решење о оствареном праву на дечји додатак или социјалну помоћ, изводи из матичне књиге рођених за троје и више деце, потврда Центра за социјални рад за децу без родитељског старања и мишљење Интерресорне комисије. Право на бесплатан боравак преиспитује се сваког 1. септембра. С друге стране, родитељи који имају децу узраста од шест месеци до поласка у основну школу, а желе да их упишу у приватне вртиће, такође имају право на новчану помоћ од Града.

Право на бесплатну исхрану, која обухвата три оброка (доручак, ужину и ручак) имају деца првог разреда основних школа и деца која имају сметње у развоју и ученици су од првог до четвртог разреда. На бесплатну ужину право имају деца од првог до осмог разреда. Право на бесплатне оброке у основним школама имају и деца која спадају у неку од наведених категорија, а принцип прикупљања папира за остваривање и тог права је идентичан као и за претходни.

Град сноси и трошкове за вантелесну оплодњу оних породица које због стерилитета или привремене неплодности не могу да имају децу, али и онима који их већ имају.

Л. Радловачки

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести