Абазовић: Србија и Црна Гора улазе у нову еру односа, више корака напред

БЕОГРАД: Председник Владе Црне Горе Дритан Абазовић изјавио је да је најбоља вест после дводневне посете Београду, током које је разговарао са највишим званичницма Србије, то што су, како каже, констатовали да Црна Гора и Србија улазе у нову еру односа, који треба да буду много бољи него што су били раније.
1
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Абазовић је рекао да су односи две земље неоправдано били оптерећени у претходном периоду.

"Дошли смо до два-три конкретна решења везано за платни промет. Крећемо са платним прометом, односно процедуром за решавање платног промета између две државе", казао је Абазовић у интервјуу за РТС.

Истакао је да су обезбедили и несметан извоз хране из Србије према Црној Гори, чиме ће, како каже, бити умањена потенцијална криза.

Нагласио је да је јако задовољан посетом, да је била изнад очекивања јавности и да ни сам није очекивао боље резултате.

Навео је да су остала и нека питања која том посетом нису могла бити решена, али која су, како каже, на столу и која ће, ако буде такве енергије, сигурно бити решена у наредном периоду.

"Ми бисмо волели да преко ноћи можемо све да решимо, али ако имамо континуитет доста натегнутих односа, по мени неоправдано, онда мислим да је ово значајан корак унапред, више корака унапред", нагласио је црногорски премијер.

Када је реч о Темељном уговору који Црна Гора треба да потпише са СПЦ, а чији је радни текст објављен непосредно пред његову посету Србији, Абазовић је подсетио да се на том документу у Црној Гори ради од 2012. године и нагласио да је 43. Влада је одлучна да сва питања, а нароцито она која значајније оптерећују јавност, третира одмах.

Абазовић је навео да су дошли до текста и да су радне групе завршиле свој део посла, али да текст мора да оде на Комисију за политички систем, а након тога и на Владу, као и да прође органе СПЦ.

Нагласио је да ће имати једнак третман према свим верским заједницама и да, како и Устав предвиђа, држава треба да се бави државним пословима, пошто је секуларна, а црква, додао је, да се бави својим пословима.

На питање има ли за радни текст уговора подршку у Влади и парламенту и може ли Влада да падне због Темељног уговора, Абазовић је рекао да политику не води на начин на који су неки навикли и да се бави искључиво државним интересом.

"Ако због државног интереса треба да падне Влада, нека падне. Ја лично мислим да неће пасти, али ако неко мисли да ће премијер Црне Горе или Влада Црне Горе бити у служби одређених политичких структура, независно да ли подржавају Владу или су опозиција, на уштрб јавног интереса, то се неће десити", нагласио је Абазовић.

Абазовић је најавио је да ће Темељни уговор бити потписан у Црној Гори, у термину о који ће тек бити договорен.

"Нисмо прецизирали, имали смо један врло коректан састанак у Патријаршији. Треба да се заврше формалне процедуре, а онда ћемо, што је ствар формалности, одредити неки датум", навео је Абазовић.

На питање да ли ће бити потписан и Темељни уговор са Црногорском православном црквом, Абазовиц је казао да су они изразили жељу, да су формирали свој правни тим и да је добио писмо са њихове стране да би желели да се састану са представницима Владе.

"Они су исто регистровани у нашем Министарству правде и морамо да имамо једнак третман", истакао је Абазовић.

Казао је да то није била тема разговора са патријархом Порфиријем, али је истакао да Црна Гора има десетине регистрованих верских заједница.

"Патријарх је то нагласио и на конференцији за медије - рекао је да се не тражи ни више ни мање него што имају други. Право које тражите за себе дајте и другима - то је универзални принцип. Не односи се на верска права него на било шта", нагласио је Абазовић.

Навео је да га не узнемиравају различити гласови у Црној Гори јер, како тврди, у 99 одсто случајева немају проблем са текстом, већ желе да остане отворено питање.

"То су људи који живе у прошлости. Они не желе да дозволе ни у Црној Гори људима напредак, ни у Србији људима напредак, ни у региону напредак", казао је Абазовић.

На питање јесу ли односи са Србијом ресетовани, што је најављивано као циљ посете, Абазовић каже да, након свега што је виђено у претходна два дана, верује да јесу.

Додао је да су односи две државе близу историјског максимума и да је премијерки Брнабић на затвореном састанку саопштио име потенцијалног будућег амбасадора Црне Горе у Србији.

"Најважније је да ми добијемо амбасадоре и да добијемо људе који ће својим кредибилитетом и професионализмом радити посао који ми радимо када смо у званичним посетама, а који ће они свакодневно радити, било у Подгорици, било у Београду", истице Абазовић.

Говорећи о иницијативи Отворени Балкан и евентуалном приступању Црне Горе, рекао је да је о томе било речи и да је формирана радна група која укључује више министарстава.

"Ми смо за то да нам Отворени Балкан помогне да будемо економски конкурентни између себе, а да то истренира наше економско биће и створи добру претпоставку да сутра, када будемо сви чланови и чланице Европске уније, будемо што успешније у односу на државе које су већ чланице", навео је Абазовић.

Када је у питању положај Срба у Црној Гори, Абазовић је казао да је сада много бољи и да се не третира на начин као раније.

Додао је да је у Влади Црне Горе доста министара који се изјашњавају као Срби и да му је потпуно замисливо и да премијер Црне Горе буде Србин.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести