Бившем амбасадору Србије ВЛАДИМИРУ БОЖОВИЋУ ипак НИЈЕ ДОЗВОЉЕН УЛАЗАК У ЦРНУ ГОРУ

ПОДГОРИЦА: Бивши амбасадор Србије у Црној Гори Владимир Божовић враћен је данас са граничног прелаза Ранче и није му дозвољен улазак у Црну Гору, иако му је црногорски МУП раније ове недеље укинуо забрану уласка.
vladimir bozovic, YT printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Божовић је у телефонској изјави за Портал РТЦГ рекао да је шокиран одлуком државних органа Црне Горе.

Он је оценио да је тај поступак "прворазредни скандал" и објаснио да је након пресуде Управног суда и одлуке МУП-а Црне Горе, којима му се дозвољава улазак у Црну Гору, одлучио да поново дође у ту земљу.

Посебно је невероватно да се ово дешава упркос уверавањима премијера и министара у Црној Гори да ће ми се омогућити слобода кретања. Заиста немам речи, поручио је Божовић.

Раније је МУП Црне Горе саопштио да је поништило одлуку граничне полиције од 30. септембра прошле године којом је забрањен улазак у ту државу тадашњем амбасадору Србије Владимиру Божовићу.

Одлука црногорског МУП-а је истоветна одлуци Управног суда (УС) , који је раније поништио забрану уласка Божовићу у ту земљу.

Управни суд је почетком јуна усвојио жалбу Божовића и поништио решење Министарства унутрашњих послова којим му је 30. септембра 2022. године забрањен улазак у Црну Гору јер је, како су навели, увидом у евиденције које води Управа полиције утврђено да постоје сметње из разлога националне безбедности.

Из УС су тада саопштили да је утврђено да у решењима управних органа није појашњено шта је разлог да му се забрани улазак на територију Црне Горе.

МУП је другостепени орган и он сада одлуку доставља Управи полиције.

"Вијестима" је потврђено да је Божовићу достављена одлука МУП-а.

Божовић је протеран из Црне Горе при крају мандата Владе Душка Марковића, крајем новембра 2020. године.

Тада је саопштено да је повредио Бечку конвенцију о дипломатским привилегијама и имунитетима, односно да је омаловажио државу изјавама које су биле недипломатске и политички спорне тадашањој власти.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести