Борељ: БГ и ПР морају да нађу решење,ЕУ га неће диктирати

БРИСЕЛ: Високи представник ЕУ за спољну политику Жозеп Борељ изјавио је да очекује од администрације Џоа Бајдена снажно партнерство са ЕУ у свим питањима, јер се не такмиче на Балкану поготово када се ради о дијалогу Београда и Приштине.
borel
Фото: Tanjug (AP Photo/Virginia Mayo)/Zozep Borel

Он је у интервјуу за портале Независне и Политички.ба рекао да Београд и Приштина морају да нађу решење и да га ЕУ неће диктирати, као и да је пре неколико месеци предлог био размена територија.

"Пре неколико месеци био је предлог размене територија. Али то више није опција", рекао је Борељ и додао да Београд и Приштина морају да се договоре , као и да у ЕУ има земаља које се противе размени тероиторија.

Према његовим речима, ЕУ жели да буде посредник и да за сада ствари иду доста добро.

"Председавао сам једним од састанака о дијалогу Приштине и Београда. Емоције су јаке и мислим да је разумљиво, јер је дијалог захтеван и тежак, оптерећен историјом", рекао је Борељ.

Он је оценио да је регион Западног Балкана исувише подељен и са превише граница, односно превише потешкоћа за кретање и људи и робе, због чега треба радити на изградњи Шенгена на Балкану.

"Када погледате мапу вашег региона, ако желите озбиљне инвестиције, а неопходне су вам, тешко да ћете их добити овако расцепкани. Ми смо ми тржиште од 40 милиона људи. А код вас је шест земаља с по неколико милиона људи. И још сте поставили границе и подијељени сте. Тако да ћете врло тешко привући некога с оваквим границама и системима", сматра Борељ.

Према његовим речима, будућност Балкана лежи у ЕУ, без обзира на покушаје и Кине и Русије, па и САД, да изврше свој утицај и буду значајни актери.

"У суштини нико од њих не може понудити ништа толике важности каква је европска перспектива и чланство у ЕУ. Само ЕУ може дати такву понуду и структурисану перспективу за будућност. Цели Балкан има врло јасну смерницу и путоказ за будућност. Ми не можемо приуштити да БиХ буде пропала држава. Јер то није нама у интересу", рекао је Борељ.

EUR/RSD 117.5685
Најновије вести