Борељ: Очекујемо одговор БГ и ПР на предлог Немачке и Француске

БРИСЕЛ: Високи представник за спољну политику ЕУ Жозеп Борељ изјавио је данас да се у следећим данима очекује одговор Београда и Приштине на немачко-француски предлог за нормализацију односа две стране.
Žosep Borelj Foto: Tanjug/video
Фото: Жосеп Борељ Фото: Танјуг/видео

" У следећим данима видећемо какав ће бити одговор на овај предлог. Ја се надам да ће то дозволити напредак и корак напред у процесу", изјавио је Борељ у Минхену где учествује на састанку Г7.

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен рекла је јуче у Берлину да ЕК подржава немачко-француски предлог за решење косовског питања и да ће га интегрисати у дијалог.

Борељ поручује да је потребно да се „превазиђе наслеђе прошлости“ и да се нормализују односи између Београда и Приштине и да управо то треба да омогући дијалог.

„Пуно радимо на томе, са специјалним изаслаником Мирославом Лајчаком. Пре лета презентовали смо план како би се превазишла атмосфера перманентне кризе и да би се нашао начин за широку нормализацију односа. Захвалан сам за подршку коју добијамо од Немачке и Француске за овај план", рекао је Борељ.

Он оцењује да је то добра прилика за нормализацију односа Београда и Приштине и наглашава да је нормализација односа веома важна за напредак обе стране на европском путу.

Премијерка Србије Ана Брнабић јуче је у Берлину, где је учествовала на самиту Берлинског процеса, изјавила да Србија завршава свој одговор на немачко француски предлог и да ће га уручити у форми нон пејпера.

EUR/RSD 117.3253
Најновије вести