Брнабић и Јамашита о ситуацији на Косову и Метохији

БЕОГРАД: Председнца Владе Ана Брнабић разговарала је данас са новоименованом представницом генералног секретара Уједињених нација и шефицом Канцеларије УН у Београду, Мари Јамашитом, о политичкој и безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, а поводом данашње седнице Савета безбедности УН о КиМ која се одржава путем видео конференције.
ana brnabic, yt printscreen
Фото: Youtube Printscreen

Председница владе оценила је да је делокруг рада и ангажовање Канцеларије УН у Београду од велике важности за Србију будући да је она главни канал комуникације са Мисијом УН на Косову и Метохији и важна карика у заштити суверенитета и територијалног интегритета наше земље.

Изразила је и очекивање да ће УНМИК остати ангажован у несмањеном обиму и са неизмењеним мандатом, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу са медијима.

Премијерка Брнабић посебно је изразила забринутост и окарактерисала као неосноване актуелне оптужбе против игумана манастира Високи Дечани Саве Јањића.

Изразила је уверење да ће међународна заједница реаговати у циљу заштите човека који је истинска спона сарадње и помирења два народа, као и манастира Високи Дечани, који у систему културне баштине има велики значај за Србију и представља један од најугроженијих споменика културе у Европи.

Представљајући приоритете рада Канцеларије УН у наредном периоду, представница генералног секретара ове организације Мари Јамашита истакла је да је сарадња са владом и релевантним институцијама у Србији изузетно добра и да са великом пажњом прати ситуацију у региону и рад УНМИК-а као гаранта статусне неутралности међународног присуства на Косову и Метохији.

Говорећи о актуелној епидемиолошкој ситуацији, Јамашиту је оценила да је Србија на добром путу, захваљујући изузетно добром спровођењу имунизације грађана.

Премијерка Брнабић захвалила је Канцеларији УН у Београду на сарадњи, а новој шефици пожелела добродошлицу и успех током мандата.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести