Брнабић и Венцел о Тиршовој и опремању болница у Србији

БЕОГРАД:  Председница Владе Ана Брнабић разговарала је данас са гувернером Развојне банке Савета Европе Ролфом Венцелом о пројекту изградње нове Универзитетске дечије клинике "Тиршова 2" и обнови и опремању 20 општих болница у Србији, чије је финансирање обезбедила ова европска институција.
Brnabić i Vencel Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

На састанку је речено да ће у изградњу "Тиршове 2" из кредита Развојне банке бити уложено 54 милиона евра, од чега је за радове предвиђено 30 милиона евра, а за набавку неопходне опреме 24 милиона евра, саопштила је Канцеларија за сарадњу с медијима Владе Србије

Гувернер Развојне банке нагласио је како се очекује да ће пројекат обнове болница у Србији ускоро бити одобрен и објаснио да се у овом случају ради о веома флексибилном моделу финансирања који искључује сложене процедуре, а да је Србија прва држава у региону у којој ће овај модел бити примењен.

Премијерка Брнабић захвалила је гувернеру Венцелу на доброј сарадњи и подршци Развојне банке пројектима у здравству.

Обнова, опремање и модернизација болница и здравствених установа имају за нас приоритетни значај, а пре свега клиника "Тиршова 2" која је важна не само за Београд и Србију, већ и читав регион, оценила је председница Владе.

Осим модернизације здравственог система у Србији, премијерка је нагласила значај обнове и модернизације школа и установа културе, истичући да је то од приоритетне важности за ову владу и њу лично.

На састанку је разговарано и о финансирању пројекта изградње Концертне дворане у Београду, за коју је у току израда пројекта акустике.Саговорници су се сложили да ће изградња ове дворане имати изузетан значај за развој културе и туризма у Београду али и читавој држави. 

Истакнуто је да је Србија у сарадњи са Развојном банком учинила доста и на модернизацији и поболкшању затворских капацитета, као и у спровођењу Регионалног стамбеног програма за решавање питања расељених, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести