Брнабић о вакцинама: Ради се о животима, не о геополитици

Србија питање вакцина против корона вируса и њихове набавке ниједног тренутка није политизовала, чак ни порекло цепива није било важно, нагласила је премијерка Ана Брнабић у интервјуу порталу немачког магазина "Фокус".
brnabic
Фото: Танјуг (видео)

БЕРЛИН: Србија питање вакцина против корона вируса и њихове набавке ниједног тренутка није политизовала, чак ни порекло цепива није било важно, и то је главни разлог успеха Србије у процесу вакцинације становништва, нагласила је премијерка Ана Брнабић у интервјуу порталу немачког магазина "Фокус".

И тај лист указује да у Европи, после Велике Британије, ниједна земља не вакцинише брже о Србије, додајући да је то тако и зато што се користе и руска и кинеска вакцина.

"До сада смо у Србији вакцинисали око 470.000 људи, на основу чега смо лидер у региону и у Европи на другом месту, по питању вакциниције. Главни разлог за наш успех је што смо имали могућност да набавимо вакцине са свих страна света. Ниједног тренутка нисмо политизовали вакцине и земља порекла није имала улогу, све док су вакцине безбедне", истакла је Брнабић.

Управо су се та уравнотеженост и "добро партнерство" у ово време показали корисним и пружили могућност Србији да набави вакцине и са Запада и од пријатеља из Кине и Русије, појаснила је премијерка.

Она је додала да је за Србију питање у вези вакцине било од почетка једноставно - шта је потребно да се заштити становништво, како набавити што више цепива за имунизацију грађана, како би могли да отворимо привреду и вратимо се нормалности, коју сви прижељкују.

Нагласила је да је охрабривала на такву стратегију и да су данас приоритети у томе да се не расправља о спољнополитичким премисама, већ да се учини све што је могуће за безбедност грађана.

"Захвални смо на подршци из иностранства и захваљујемо се нашим неуморним здравственим радницима који су у могућности да вакцинишу нашу популацију у најкраћем могућем року", казала је Брнабић.

На констатацију да се критикује Брисел због процеса набавке вакцина, а да је ЕУ аргументовала да само заједничко наручивање може осигурати да и мале земље добију цепива, и питање да ли је Србија сада оповргла тај аргумент, Брнабић је рекла да су различите земље имале различит приступ у набавци вакцина, што је и разумљиво, али да сада, након више од месец вакцинације - бројке говоре саме о себи.

"Поред Велике Британије, Србија је показала драстичан напредак, док су други, на жалост, суочени са кашњењем у расподели вакцина. Могућност индивидуалног разговора са изабраним партнерима је за нас била веома ефективна", додала је она.

На питање да ли је Србија учила од Израела, чији је премијер најавио да ће његова земља бити светски шампион у вакцинацији, Брнабић је приметила да је Израел остварио запажене резултате у том процесу и потврдила да је Београд имао одређене контакте, како би боље разумео успех Израела.

"По узору на Израел, користили смо наше ресурсе да спроведемо вакцинацију што безбедније и брже могуће, јер је на крају то једина могућност да заштитимо наше становништво. Док постоје бројни примери тензија у свету, у напорима за вакцинацијом, ми се ослањамо на сарадњу и научну размену, као кроз разговоре са Израелом, како би заштитили наше становништво и учинили безбедним процес вакцинације", објаснила је она.

На констатацију да је Србија набавила вакцине из Кине и Русије, и питање да ли је проблематично посматрати што расту конфликти Европе са те две земље, Брнабић је подсетила да је Србија први уговор закључила са Фајзер-Бионтеком, и да је прве дозе добила управо од те компаније.

"Ми смо једна од првих земаља света која је са Фајзером потписала уговор. Истовремено смо, међутим, тражили све друге могуће партнере како би осигурали стабилно и предвидиво снабдевање вакцинама за наше становништво. Уверени смо у добре односе са свим странама, а тако и са Русијом, Кином, али И ЕУ, од које је Србија добила огромну подршку током пандемије. Испоруке вакцина Србији су само даљи пример нашег партнерства", подвукла је она.

Брнабић је рекла да се у пандемији ради о спашавању живота, а не геополитици.

"Када су вакцине расположиве, ако можемо да их набавимо - наша је дужност да то учинимо у интересу становништва", казала је премијерка.

Док, како истиче "Фокус", немачки министар здравља каже да све особе које желе да се вакциншу морају прихватити цепиво које је на располагању, Србија омогућава грађанима да бирају вакцину.

"Рано смо спознали да је проблематично да се ослонимо на једног произвођача. Ако би један појединачни произвођач свакој земљи могао испоручити само мале количине, јасно је да је набољи приступ у томе да се разне вакцине комбинују у процесу вакцинације", објаснила је Брнабић.

Указала је да тај приступ, међутим, захтева више координације и едукацију особља које вакцинише, како би се осигурало да се разумеју разлике различитих вакцина.

"Истовремено, мора се поштовати временски период између вакцинација и грађани морају бити брзо обавештени о термину вакцинације. Међутим, мислим да је тај напор био вредан уложеног труда", рекла је она.

Брнабић је указала да свако има различит став према различитим вакцинама и њиховом пореклу.

"Овакав приступ нам омогућава да узмемо у обзир жеље грађана и пустимо их да сами одлуче које цепиво желе да добију. То је јединствена слобода и срећни смо што можемо нашим грађанима да понудимо ту могућност", казала је она.

Упитана што је поверење становништва Србије актуелно веће у руску вакцину, него у немачко-америчку, Брнабић је истакла да су грађани срећни што је Србија једна од малобројних земаља у свету која је имала тако успешан старт вакцинације, као и да је њихово поверење у све вакцине веома велико, што је случај и у српској влади.

"Лично сам се вакцинисала вакцином Фајзер-Бионтек како бих одмах на почетку исказала поверење у ту вакцину. Међутим, не преферирамо ниједног произвођача у односу на другог. На грађанима је да сами одлуче коју вакцину желе да приме", подвукла је премијерка.

"Фокус" је указао и да постоје вести да је Србија почела да вакцинише и српско становништво на КиМ и упитао је премијерку да ли тако ипак од вакцинације прави геополитичку тему, на шта је Брнабић изричито поновила да се у борби против пандемије искључиво ради о спашавању живота и заштити грађана од даљих економских тешкоћа.

"Срби на КиМ се не налазе својом вољом на погрешној страни граничног спора који је покренула Приштина и за то их нећемо кажњавати. Уз то су привремене институције у Приштини почетак вакцинације планирале за фебруар, а ми смо чврсто одлучни да не гледамо само како геополитика Приштине грађанима из градова са српским становништвом не омогућава наша цепива, или их стави на крај листе. Тај ризик нисмо желели да дозволимо", нагласила је Брнабић.

Она је подсетила да је Србија Приштини послала ПЦР тестове када су остали без њих, а исто важи и за вакцине, јер је Београд спреман да помогне.

Упитана за улогу дигитализације у успеху вакцинације Србије, Брнабић је казала да је дигитализација била кључни фактор.

"За само пар дана смо успоставили регистар вакцинације, као и систем за обухватање и администрацију вакцинације. Преко тог система грађани могу брзо да се пријаве за вакцинацију. Убрзо буду обавештени када и где могу добити вакцину. Све дигитално, без папира и оловке", указала је она.

Брнабић је пренела да систем прати и ко је већ добио вакцину, те и регулише снабдевеност и расподелу вакцина у целој земљи.

Брнабих је, на питање шта то значи за ђаке у Србији, рекла да је као последица дигитализације српског система образовања Србија данас једна од малобројних земаља у свету у којој деца нису пропустила нити један једини дан школе током пандемије.

"Као премијерка сам од 2017.дигитализацију образовног система поставила као један од главних приоритета владе. Наше школе смо опремили брзим интернет прикључцима, увели дигиталне књиге и дигиталне учионице, и већину наставника обучили", додала је она.

Подсетила је да би дигитализација свих школа у Србији требало да буде завршена идуће године.

"Када је пандемија наступила било је релативно лако за нас да одржимо онлајн наставу. Тренутно не очекујем значајније промене у вези наставе. Наш образовни програм ћемо и даље наставити све док је осигурана безбедност свих", објаснила је Брнабић.

Упитана да ли ће пандемија променити Европу Брнабић је казала да је пандемија показала колико може бити тешко најпре ставити на располагање и расподелити заштитну опрему и сада вакцине.

"Чињеница је да је пандемија већ сада променила Европу. Нада је, међутим, да ће сви повући поуке из ових тешкоћа и проблема. Европа ће савладати пандемију, као и неке будуће пандемије, које ће вероватно бити неизбежне. Свету је потребна ЕУ, као што је потребна и Србији. ЕУ ће ови изазови учинити снажнијом", закључила је Брнабић у интервјуу порталу немачког магазина "Фокус".

EUR/RSD 117.5738
Најновије вести