Брнабић: Питање КиМ биће на агенди у Паризу

ПАРИЗ: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да ће се питање Косова и Метохије наћи на њеној агенда током дводневне посете Паризу.
brnabic
Фото: Танјуг (видео)

Брнабић је рекла да ће током посете Паризу разговарати са председником Кипра Никосом Анастасијадесом о трећој заједичној седници две владе и да ће захвалити на подршци коју Кипар пружа европском путу Србије и на принципијалном стави по питању Косова и Метохије.

“У припреми за сутрашњи дан је и заседање Генералне конференције Унеска и обележавање 75-годишњице Унеска. Осврнућу се и бавити питањем КиМ и насе културне и историјске заоставштине, цркава и манастира на КиМ који су под заститом Унеска”, навела је премијерка.

Као посебно важан истакла је састанак са генералном директорком Унеска Одри Азуле.

Брнабић, која ће данас учествовати на Париском форуму за мир, нагласила је да је овај форум ове године организован на тему глобалног управљања у јеку пандемије и припремама за глобално управљање након пандемије.

“Учествујем на панелу који се бави том темом, тако да ћу говорити како смо се ми суочили са пандемијом и шта је оно сто смо ми урадили да изађемо са што мање последица”, навела је Брнабић.

Осврнула се и на обележавање Дана примирја у Првом светском рату, напомињући да се осећа поносно што припада српском народу који је у том рату, како је истакла, показао сву хуманост, храброст, одважност, јунаштво,

“Данас је за Србију и српски народ посебан дан”, поручила је Брнабић.

Премијерка Србије Ана Брнабић допутовала је данас у дводневну посету Паризу, где ће учествовати на Париском форуму о миру и на 41. заседању Генералне конференције Унеска.

Брнабић ће данас, првог дана посете, на Париском форуму о миру говорити на панелу чија је тема побољшање глобалног управљања у време вируса корона и након тога, а имаће и низ билатералних сусрета.

Премијерка ће се сутра, другог дана посете, обратити на Генералној конференцији Унеска и свечаности поводом обележавања 75 година од оснивања ове организације за образовање, науку и културу.

Форум за мир је 2018. године покренуо председник Француске Емануел Макрон у циљу промовисања мултилатерализма и ово је четврта година за редом да се ондржава

Париски мировни форум, који је данас почео, трајаће до 13. новембра.

Србија је јасно за деполитизацију Унеска

Србија се залаже за деполитизацију Унеска, изјавила је у Паризу премијерка Ана Брнабић, коментаришући полемику која се повела током дебате Генералне конференције Унесака о учлањењу Приштине у ову организацију.

Брнабић је за српске медије у престоници Француске, где борави у дводневној посети, рекла да то није “ништа што нас чуди” и истакла да је учлањење у Унеско нешто чему Приштина тежи.

“Ми смо за јасну деполитизацију Унеска. Имамо пуну подршку и разумевање за то да привремене институције у Приштини не могу бити члан Унеска и, без обзира на лобирање једне или друге стране, верујем да цемо успети да задржимо статус и одбранимо се од тих напада”, поручила је Брнабић.

Она је оценила да би прихватање Приштине у ову организацију било катастрофално.

“Мислим да би то био огроман преседан и повукло многа друга питања глобалних размера која не требају Унеску”, навела је Брнабић.

Премијерка је нагласила да ће сутра, током обраћања на Генералној конференцији Унеска, поновити да је Србија јасно за деполитизацију ове огранизације.

“Зна се којим питањем се Унеско бави пре свега и на сутрашњој агенди су питања као што су наука, етика у области вестацки интелигенцији...За остале који зеле да политизују ове ствари имамо јасан одговор”, поручила је Брнабић.

Амбасадорка Србије при Унеску Тамара Растовац Сиамашвили изјавила је јуче да није мандате Унеска да доноси политичке одлуке које се тичу државности.

Она је на тај начин реаговала током дебате 41. Генералне конференције ове организације на говор министарке спољних послова Албаније Олте Џачке која се у свом излагању заложила за пријем тзв Косова.

Брнабић у Паризу: Свет суочен са пет криза истовремено

ПАРИЗ: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас на форуму у Паризу да свет мора да буде свестан да глобално управљање има пет главних изазова о којима мора да прича у мултилатералном облику.

Брнабић је на панелу "Мислите о недостацима: Побољшање глобалног управљања у временима ковид-19 и даље" у оквиру Париског мировног форума, као главне изазове влада навела безбедност грађана у епидемиолошком смислу, енергетску кризу, миграциону кризу.

Истакла је и да не могу да се занемаре промене које је по индивидуалне слободе донела пандемија, али и технолошки изазове

"Морамо да будемо фер и искрени, свет је у хаосу. Најмање пет главних изазова се дешава истовремено и свака влада се бори за себе како би грађани остали безбедни, као и економије стабиле и нема времена за мултилатерализам. Једини начин да успемо је да стратешки размишљамо о потребама грађана", рекла је Брнабић.

Када се ради о зеленој економији и климатским променама, она је истакла да би требало више слушати глас грађана шта да радимо, о чистом ваздуху, води, управљању.

"Велико питање је шта светске организације раде и како да се носе са проблемима. Сиромашне земље захтевају транзицију, неке водеће земље су и највећи загађивачи. Само транзиција је нешто додатно у свесности о зеленој транзицији. То мора озбиљније да се посматра", рекла је премијерка.

Ипак, Брнабић истиче да је дигитализација и коришћење нових технологија доста помогло током пандемије коронавируса и нагласила да захваљујући дигитализацији основних и средњих школа претходних година, Србија ниједан школски дан није изгубила.

Како је појаснила, Србија је од 2017. године доста тога учинила на реформисању владе у електронском смислу, пре свега дигитализацијом јавних служби која је чак, сматра она, била и успешнија у Србији него у неким другим земљама.

"Од 2017. године повезали смо интернетом све учионице, што нам је помогло да не изгубимо ни дан школовања током пандемије. Спремни смо да се пребацимо на онлајн наставу у потпуности ако буде потребе. Већ смо доста урадили на представљању електронских услуга, ако желите да пријавите децу у школе или обданишта не морате лично да долазите, то можете електронски", рекла је Брнабић на панелу на коме су учествовали и премијерка Туниса Најла Буден и председавајући Генералне скупштине УН Абдула Шахид.

Председница Владе Србије је истакла и да, ако користимо технологију на прави начин, деци ће бити не само боље, већ ће бити и заинтересованија за различите послове.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести