БРНАБИЋ РАЗГОВАРАЛА СА ПАОРИМА: Дали смо предлоге, пољопривредници прекидају блокаде данас

БЕОГРАД: Премијерка Ана Брнабић договорила се данас са пољопривредницима, који су претходних неколико дана блокирали путеве на територији Војводине, да прекину блокаде и да на предстојећем састанку, који је заказан за недељу, пољопривредници предоче одговоре на предлоге Владе Србије.
2
Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Премијерка и пољопривредници прошли су кроз сва отворена питања и изнели заједничке, конструктивне предлоге за њихово решавање.

Договорено је да се током викенда одржи нови састанак, на коме ће пољопривредници председници владе предочити одговоре на предложена решења.

Окоснице изнетих предлога јесу: јефтиније гориво за пољопривреднике на свакој пумпи; На пумпама НИС-а, уз пољопривредну картицу, гориво ће бити умањено за пољопривреднике на 179 динара по литру и тај износ се додатно умањује за 50 динара по литру на име повраћаја акцизе, на свим другим пумпама могуће је остварити поврат акцизе од 50 динара по литру.

Закон о накнадама који је усвојен 26.10.2023. дефинише смањење износа за одводњавање у 2023.  години за 50 одсто и потпуно укидање ове накнаде у 2024. години, уређење тржишта  терминске продаје на начин да ће влада донети закључак којим ће образовати тим, који за циљ има усаглашавање законодавног оквира у коме ће примарни произвођач моћи самостално да извози и у коме ће се наћи модел за терминску продају.

Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Пољопривредници ће након овог састанка прекинути блокаде путева као знак добре воље, те у наредним данима трактора и пољопривредне механизације на улицама у Војводини неће бити.

Састанку је присуствовала и министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде Јелена Танасковић.

Сланкаменац: Наставак разговора у недељу

У обраћању медијима након састанка Милета Сланкаменац испред Иницијативе за опстанак пољопривредника, рекао је да су преговори делимично успешни и да је наставак разговора заказан за недељу.

"Утврдили смо да постоји могућност терминске продаје, и на томе ће се даље радити. Састанак је заказан за недељу у Кисачу, премијерка је рекла да ће доћи и договор је да буду присутни медији, по нашем избору, који ће водити белешке и након тога обавестити јавност", рекао је Сланкаменац.

Фото: TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEĐA VUČKOVIĆ

Додаје да су захтеви за наставак преговора које су упутили пре два дана делимично испуњени.

"И ми и струка ћемо се активније укључити у терминску продају, односно питање робне берзе. Беоргадска берза законски може да се бави терминском робном продајом, схваћено је да продуктна берза у Новом Саду не ради као остале робне берзе, али измена Закона мора да чека будући парламент, па ћемо у наредном периоду да видимо како би могла да ради београдска берза", рекао је Сланкаменац.

Најважније је, додао је, да сви могу да виде терминску цену.

"У Србији не постоји терминска цена тзв. фјучерс за март 2024. године и на томе ће се сада интензивно радити", рекао је Сланкаменац.

Што се даљих протеста тиче, на инсистирање премијерке, рекао је Сланкаменац, блокаде ће бити обустављене, али ће, ипак, трактори остати поред пута.

"Нећемо блокирати али смо ту, док не видимо коначна решења", рекао је Сланкаменац.

Филиповић: Причаћемо о детаљима

Председник Иницијативе за опстанак пољопривредника Горан Филиповић рекао је да су се са премијерком, што се тиче захтеване субвенције по хектару  од 35.000 динара, то бити уређено тако да ће бити 18.000 динара директних давања, а преосталих 17.000 динара договорити у недељу на предстојећем састанку.

"Ићи ће на оправдање рачуна, и ми смо сагласни са тим. Да ли ће то бити сертификовано семе, или ђубриво, хемија, о томе ћемо причати у недељу. Углавном, имамо чврсто уверење да ће на крају субвенције бити 35.000 динара по хектару", рекао је Филиповић.

Фото: Дневник/ Слободан Шушњевић

Мирослав Матковић из Удружења пољопривредних произвођача Суботице рекао је да су што се захтева за  гориво без акцизе тиче, од премијерке добили понуду да сви који немају Агрокартице могу да поднесу захтев и добију исту у року од две недеље.

"Понуда је да само на НИС бензинским пумпама пољопривредници гориво плаћају гарантованих 179 динара, и на то имају 50 динара рефакције. Што се тиче других бензинских пумпи, такође ће бити обезбена рефакција од 50 динара", рекао је Матковић.

Истиче да ће, након разговора са члановима удружења изнети став да ли је ова понуда прихватљива.

"Ми ћемо да пренесемо коју смо понуду добили данас, и зависно од већинског става чланова и пољопривредника, обавестићемо све да ли је ова понуда прихватљива", рекао је Матковић.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести