Брнабић: Срби на КиМ сачували присебност, показали достојанство

БЕОГРАД: Председница Владе Ана Брнабић истакла је данас да је српски народ на Косову и Метохију суочен с тим да политички лидери из Приштине покушавају да добију јефтине политичке поене, уместо да се баве животним питањима и помогну народу колико могу.
ana brnabic, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић

Брнабић се захвалила Србима на КиМ што су, на провокацију Аљбина Куртија и Вљосе Османи, који су јуче били на северу, имали одмерену реакцију, сачували присебност и показали достојанство.

"Они живе у атсмофери сталних провокација", рекла је премијерка за ТВ Пинк.

Подсетила је на изјаву председника Александра Вучића да Србија на Косово није послала оружје и тенкове, већ вакцине и лекове, а реакција Приштине на то показала је шта српски народ може да очекује.

Нагласила је да је Београд увек отворен за сарадњу, подсетивши да је, у тренутку када је Приштини нестало ПЦР тестова, управо из Београда упућено 1.000 тестова, у тренутку када се нико од њихових партнера није сетио да ли им треба подршка.

О томе, додаје, није се ни причало, док није процурила вест из такозваног министарства здравља у Приштини.

"Спремни смо да помогнемо, исто као што би и сада били спремни да помогнемо Албанцима са вакцинама", нагласила је Брнабић.

 

Ракић: Курти и Османи покушали да изазову инцидент

Председник Српске листе Горан Ракић изјавио је да су председник Самоопредељења Аљбин Курти и в.д. председника привремених приштинских институција Вјоса Османи јуче у северну Косовску Митровицу покушали да зарад јефтиних политичких поена изазову индицент и угрозе мир.

"Они су јуче у Северну Митровицу довели десетине до зуба наоружаних људи, а неки су имали ознаке ОВК", рекао је Ракић јутрос за ТВ Прва и додао да није био обавештен да ће Курти и Османи доћи у Северну Митровицу.

Он је указао да кампања за предстојеће изборе на КиМ још није почела и да није било потребе да Курти и Османи долазе у северни део града.

Ракић је још једном захвалио грађанима Северне Косовске Митровице јер су били уздржани, али су, звиждуцима и скандирањем, како је рекао, "показали чији је ово простор и коме припада".


Казала је да Србија помаже и другим партнерима у региону, и додала да Фајзерове вакцине у Северну Македонију још нису послате јер се чека сагласност Фајзера.

"Србија жели да покаже солидарност", подвукла је премијерка.

Игор Симић из Српске листе казао је да су Османи и Курти покушали да угрозе мир, упадом на север покажу силу, Србе застраше.

"Реакција Срба била је на високом нивоу. Били су уздржани, али послали су поруку да људима који желе да унесу немир није место на северу. Курти најављује формирање ''Велике Албаније'' а онда долази на север, тако да није могла бити другачија реакција", казао је Симић.

Указао је да су са њима били људи са ознака ОВК који су били и наоружани.

"Добро је да је све протекло мирно. Показана је јасна порука чији је овај простор и мислим да су Курти и Османи то добро разумели", рекао је Симић.

Говорећи о вакцинацији Срба на КиМ, казао је да је после насртаја Приштине вакцинација организована у Рашки, Куршумлији и Бујановцу.

"То протиче у реду. Више хиљада Срба са КиМ имало је и имаће прилику да се вакцинише", нагласио је он.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести