Брнабић: Струја у Србији и даље најјефтинија у Европи

БЕОГРАД: И даље имамо најјефтинију струју у Европи и региону јер ту цену држимо као социјалну категорију, рекла је данас председница Владе Србије Ана Брнабић.
ana brnabic, Tanjug/Nikola Anđić
Фото: Танјуг/Никола Анђић

Гостујући на ТВ Прва она је рекла да је струја у Србији јефтинија од оне у Црној Гори за 43,2 посто, за 33 посто цена је нижа од Албанске, 23 процента од цене у БиХ а 13 посто мања од оне у Северној Македонији.

"Да не повећавамо цену критиковали би нас за унишставање ЕПС-а. Ми и даље држимо цену електричне енергије у Србији као социјалну категорију. Радимо то свесно и трудимо се да та цена расте како расте наш животни стандрад, како не би оптеретили ни грађане ни привреду", рекла је она.

 

Признање Косова никад није био услов за улазак у ЕУ

Брнабић је изјавила да никада није била на столу понуда за бржи улазак Србије у ЕУ уз услов да призна независност Косова и истакла да Србија није срећна због успостављања дипломатских односа Израела и Косова.

Одговорајући на питање ТВ Прва она је рекла да такав понуда никада није била на столу "да она зна".

"Европа зна да председник Александар Вучић, ни Влада чија је окосница СНС, не би прихватили такву понуду ''или ово или оно''", рекла је Брнабић.

Премијерка је додала и да решење питања КиМ није временски орочено на 2021. годину.

"Никада нисам чула да очекују решење 2021. године. Свакако да Европа очекује споразум о нормализацији односа Београда и Приштине пре приступања Србије Европској унији", рекла је он.

Додала је да ће се тек видети детаљи шта би могао да значи такав споразум о нормализацији.

"Европска унија не жели је да увози нове проблеме, у том смислу је тај споразум. Мислим да Европа не може прејудицирати решење зато што је статусно неутрална, а пет чланица ЕУ не признаје једнострано проглашену независност Косова", рекла је Брнабић.

Премијерка је истакла да Србија није срећна због успостављања дипломатских односа између тзв. Косова и Израела, и подсетила да није била жеља наше земље да се то нађе у Вашингтонском споразуму.

У вакцинацији смо први у Европи и трећи у свету

У Србији је до сада вакцинисано 463.000 људи и 10.000 је ревакцинисаних, а по броју вакцинисаних на 100 грађана први смо у Европи и трећи у свету, рекла је Брнабић.

Гостујући на ТВ Прва она је рекла да је Србија добила још 9.360 фајзер вакцина, као и да ће у понедељак добити још 8.190, као да ће од половине фебруара бити још већих контигената тих вакцина.

Навела је да се воде даноноћно преговори са више производњача о испорукама и подсетила да је председник Александар Вучић најавио велики контигент вакцина другог произвођача.

"Пред нама да унапредимо капацитете, јер морамо да наставимо вакцинацију и ревакцинацију", рекла је премијерка.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести