Брнабић: Влада се неће смирити док не истражи убиство Ивановића

БЕОГРАД: У Храму Светог Саве у Београду служен је помен убијеном косовском политичару Оливеру Ивановићу, који је почео тачно у 8.15, симболично у време када је пре три године у Косовској Митровици убијен, а премијерка Ана Брнабић, која је присуствовала помену, поручила је да се Влада Србије неће смирити док се не истражи тај ужасан злочин.
b
Фото: Tanjug (Tara Radovanović)

Ја сам то рекла и прошле године, колико год буде потребно и трајало, ми ћемо даље истраживати, како бисмо нашли починиоце и налогодавце, рекла је Брнабић новинарима.

Она је додала да су надлежни српски органи учинили све да се истражи тај ужасан злочин и да се нађу све информације.

Нажалост, као што сви можемо да посведочимо, на сваком кораку наишли смо на ужасне опструкције од свих у Приштини, од тога да наши надлежни органи нису могли да присуствују увиђају, до тога да нисмо могли да добијемо апсолутно ниједну информацију коју смо тражили, додала је премијерка.

Брнабић је навела да су постојали покушаји политичких оптужница које су се, како каже, завршиле тиме да је на крају оптужена секретарица.

Према њеној оцени, то говори о озбиљностри истраге у Приштини и њиховим намерама.

Да је Приштини било у интересу да нађе починиоца и налогодавце, свакако би и данашњи епилог био другачији, поручила је Брнабићева.

Помену је присуствовала и супруга убијеног Ивановића Милена са сином, која је изразила жаљење што се и после три гиодине не знају имена пре свега налогодаваца, а онда и убица лидера ГИ Слобода, демократија, правда.

Она је рекла да верује у истину и правду и да се нада да ће следеће годије "у ово време на истом месту имати неких нових информација".

Помену су присуствовали и директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Петар Петковић, председник Удружења убијених и киднапованиох са КиМ Симо Спасић и велики број грађана.

Фото: Tanjug (Tara Radovanović)

Помен у Косовској Митровици

У северној Косовској Митровици, на месту где је пре три године убијен лидер Грађанске иницијативе "Слобода, демократија, правда" Оливер Ивановић, одржан је помен с кога су његове страначке колеге, пријатељи и поштоваоци послали поруку да неће одустати од захтева да буду пронађени и кажњени извршиоци тог злочина.

Потпреседница ГИ СДП Ксенија Божовић изјавила је да се ни три године после Ивановићевог убиства ништа није променило и оценила да је истрага која се води "траљава".

Имамо три оптужнице и преко 12.000 страница доказног материјала а враћамо се на почетак, то је страшно и трагично, рекла је Божовићева и у име ГИ СДП позвала све надлежне институције, Приштину, Београд, међународну заједницу, Еулекс да одговоре шта је урађено на откривању убице.

Она је истакла да убица Оливера Ивановића мора да буде изведен пред лице правде ако кажете да сте за демократију и заштиту људских права.

Ксенија Божовић је изнела пример, како је рекла, "њихове демократије", када се Оливеровим пријатељу Расиму Љајићу данас не дозвољава улазак на КиМ како би присуствовао трогодишњем помену.

Додала је да су у разговору са надлежнима у Приштини добили одговор да се Љајић у њиховом систему појављује као министар и да је то разлог да му не дозволе улазак.

Ивановићев догогодишњи пријатељ, сада кандидат на Српској листи, Ненад Раденковић рекао је да је прва година била година наде, друга мука и тишине, а у трећој је тешки очај међу његовим пријатељима, сарадницима и грађанима северне Косовске Митровице.

Сматрам да би истрага била на каквом таквом путу да органи Приштине сарађују са истражним органима у Београду, рекао је Раденковић.

Ивановић је убијен 16. јануара 2018. године, док је долазио на посао, са шест метака у леђа, испред страначких просторија у северној Косовксој Митровици.

Извршитељи и налогодавци тог убиства још нису откривени, али су косовски истражни органи за умешаност у његово убиство осумњичили шест особа.

Оптужени су Недељко Спасојевић, Драгиша Марковић, Жарко Јовановић, Раде Басара, Марко Рошић, и Силвана Арсовић, а суђење ни након три поновљене оптужнице није почело.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести