Чен Бо: Од Кине две милијарде долара земљама највише погођеним Ковидом

БЕОГРАД:  Кина ће у наредне две године земљама које су највише погођене коронавирусом помоћи са две милијарде долара, рекла је данас амбасадорка те земље у Србији Чен Бо.
Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo Foto: Tanjug/video
Фото: Амбасадорка Кине у Србији Чен Бо Фото: Танјуг/видео

Она је на конференцији "Геополитичке последице пандемије ковид-19" у Београду рекла да ће Кина настојати да се и даље отвара према свету и обезбеди лакши приступ инвестицијама ка кинеском тржишту.

Амбасадорка је навела да ће Кина до краја године отворити нових девет милиона радних места, што је једна од мера у борби против економских последица коронавируса, као и да ће радити на очувању животног стандарда и помоћи малим и средњим предузећима.

"Земље никада нису биле повезаније него данас, јер целокупно друштво дели заједничку судбину", приметила је Чен Бо и поручила да су пред светом два задатка, један је редовна превенција, а други економски опаравак.

Како је навела, ниједна се земља не може суочити сама са изазовима, ни Србија, али ни Кина, Русија, Европа или Америка."Нико не може сам, зато све земље треба да превазиђу предрасуде и неслагања и да раде заједно", оценила је Чен Бо.

Према њеним речима, Кина ће промовисати глобализацију, али у циљу отворености и општег добра.

"Морамо заједно да се договарамо, а не да о свему одлучују једна или две земље. Потребно је веће поштовање принципа међународног права и међународних односа и да се придржавамо принципа једнакости великих и малих земаља", додала је Чен Бо.

Кина ће поштовати принципе мирне сарадње, а када је реч о односима са Сједињеним Америчким Државама, чињеница је да постоје многа неслагања између две земље, али Цеч Бо наводи да ипак има простора за сарадњу.

"Америка и Кина имају различита историјска, културолошка искуства, различите политичке системе, међутим, то не значи да нема простора за сарадњу. Кина је и даље вољна да у духу бесконфронтације и без конфликта на основу узајамног поштовања заједно са Америком изгради стабилне односе", рекла је амбасадорка.

Додала је да је то у интересу обе земље, као и да многе земље од њих у свету то очекују.

"Кина и Америка као главне економске силе одговорне су за мировни развој света. Кина нема намеру, ни пре ни после епидемије да мења Америку, али и не прихватамо било какве покушаје да се промени развојни пут који је кинески народ изабрао, нити ћемо прихватити да се нарушава наш територијални суверенитет", рекла је Чен Бо.

Руски амбасадор Александар Боцан Харченко је казао да ово није прва епидемија која се догодила земаљској кугли, али да је пандемија корона вируса показала већи ниво комуникације и повезаности у свету.

"Очигледно је да због тога сада нико не стоји по страни. Раније се размишљало о природним катастрофама, тероризму, али нису сви били укључени, јер су били далеко од жришта, међутим, криза са короном је показала да ниједна земља, па ни један човек не може себе да сачува у мирној луци", рекао је Боцан Харченко.

Он је Боцан оценио да ће се свет још брже кретати према међународној глобалној сарадњи, наводећи да је то будућност.

Боцан Харченко је приметио да је било земаља које су, како је рекао, биле "ошамућене" у кризи и да нису знале да пронађу одговор у новим условима.

Амбасадор Русије је рекао да су њихови истраживачки институти посвећени да пронађу лек против короне, односно вакцину, али и да је та земља отворена да пружи помоћ и размењује искуства са циљем да цела међународна заједница што пре дође до одговора.

Он је навео да већа пажња треба да се усмери према претњама биолошке природе.

 

 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести