Брнабић: Свет ће после пандемије бити потпуно другачији

БЕОГРАД: Свет ће после пандемије корона вируса заиста бити другачије место, а колико, тек ћемо видети, изјавила је премијерка Ана Брнабић истичући да још није све готово и да ће се на међународном плану још водити здравствена и економска борба.
brnabic
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Мислим да ће то бити даматичне промене и да ће се огледати у томе да ли свет наставља са глобализмом или не и да ли опстаје и у којој форми мултилатерализам. Такође, какву улогу ће имати одређене земља као лидери новог светског поретка, рекла је Брнабић на међународној конференцији "Свет после корона вируса" у оквиру иницијативе "Београдски стратешки дијалог", на првом панелу о геополитичким последицама пандемије на коме учествују и амбасадори Кине и Русије, Чен Бо и Александар Боцан Хараченко.

Те промене, истиче Брнабић, смо видели у међународним односима, али оне се дешавају и сада и нису завршене.

Још не живимо у свету после короне и даље је вирус присутан, свет се још бори против корона вируса и проћи ће још доста времене када ћемо видети како ће свет изледати после короне односно како ће геополитички изгледати. Сачекаћемо период економског опоравка, додала је Брнабић.


Србија ће много више улагати у биотехнологију

Србија ће много више улагати у биотехнологију, најавила је премијерка и истакла да ће то бити нови центар интересовања свих "паметних" држава.

Она је на међународној конференцији "Свет после корона вируса" у оквиру иницијативе "Београдски стратешки дијалог", рекла да ће развијене земље све више улагати у здравствене системе и биотехнологију, с обзирома да оно што је претходних година представљала дигитализација сада постаје биотехнологија.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

И у то ће Србија уложити много више. Србија јесте мала иа не може да се пореди са ЕУ и појединим развијеним земљама ЕУ, али мисли да имамо знања, потенцијала и ресурса. Хоћемо да будемо паметни и улажемо у то и да не заостајемо у тој области, нагласила је Брнабић.

Такође, очекује да ће после короне бити све мање глобализма и да ће се повећаћати јаз између богатих и сиромашних и истиче да ће наша земља учинити све да не буде на страни ових других који ће заостајати већ да се даљим подизањем економије и додатним улагањима што боље позиционира.


Наводи да су ту најважније две теме, прва је да ли ће бити другог таласа и како ћемо се изборити и припремити за њега и како ће излегледати живот до вакцине, и друга тема је економски оправак.

То ће даље детерминисати како ће изгледати свет, додала је Брнабић.

Мени је било зачуђујуће којом бризном су земље ЕУ у року од свега пар дана поново успоствиле границе и свака земља је почела да се бори појединачно за своју безбедност и своје грађане. Готово се у дану променио европски континент, казала је Брнабић напоменувише да су земље ЕУ биле под великим притиском и имале пуно жртава.

Каже да се после Европа почела враћати на старо, али да мисли да ће се тек по том питању видети промене у наредном периоду.

Брнабић је нагласила да је Србија била више емотивно него материјално погођена одлуком ЕУ да затвори границе за извоз медицинске опреме и да је то свакако био сигнал који ће чути још неко време на овим просторима, код земаља које желе да буду чланице ЕУ.

Како је рекла, то није било баш најсрећније време да се доносе политички промишљеније одлуке, али да је требало ипак водити рачуна какав је сигнал послат земљама које хоће да постану чланице ЕУ.

Ситуација у региону, нажалост, све комплекснија

Премијерка je изјавила да ситуација у реигону, нажалост, постаје све комплекснија, зато што поједини политички актери стварају политичке тензије, иако је свима у интересу боље повезивање и већа стабилност, на шта ће Србија наставити да позива.

Нема јасније ствари него да је свим грађанима у региону, где год да су и које год националне припадности били, да је важно да регион буде много боље повезан и стабилнији него што је тренутно, рекла је Брнабић.

Истиче да је регион мали и да су упућени једни на друге, као и да ће једино ако смо добро добро повезани и имамо стабилан регион можемо да испунимо све наше потенцијале.

Зашто тренутно имамо неке реигоналне нестабилности? То је комплексно питање. Мислим да неки политичари у региону прибегавају томе и политички стварају нестаиблности како би прикрили неке друге ствари и не би морали да одговарају зашто им економије не стоје боље и зашто Србија економски иде брже од других, казала је Брнабић.

Како додаје, такве ствари иду на њихову штету, али то има негативне последице и на нас у Србији, јер смо приморани да балансирамо између оног што је политички и економски добро за наше грађане и тога да неком само одговорим и завршимо с тим или кажемо, на пример, "у реду, уведите реципрочне мере".

То није паметно и промишљено и одоговорно према нашим грађанима, казала је она.

Брнабић истиче и да ће Србија наставити да позива на економску сарадњу односно на међународном плану на глобализам и мултилатерализам, а на мирко нивоу, то јест у региону, на боље повезиавње и стабилност.

Како каже, остајемо са огромним питањем, а то је питање КиМ и дијалога Београда и Приштине.

Премијерка се нада да ће тај дијалог бити ускоро настављен, али да се присећа да је 21. новембра 2018. требало да присуствује полагању камена темељца за научно-технолошки парк у Нишу, али да је била спречена пошто је тада Приштина увела сто одсто таксе на робу из централне Србије и БиХ.

Додаје да ће тај парк бити отворен 9. јуна, а да се по питању такси Приштине још ништа није променило.

Ми нисмо узвратили реципрочним мерама, нагласила је премијерка и додала да је поражавајућа да је такво понашање Приштине било директно кршење ЦЕФТА споразума и Споразума о стабилизацији и придруживању и да је, ипак, Приштина све то урадила без последица, а Србија била остављена сама да се бори са тим.

Додаје да Србија мора да балансира, али да остаје посвећена европским интеграцијама и да је криза због корона вируса показала све снаге и предности паметне политке коју водимо као земљла, тако што смо посвећени европским интеграцијама, али и политике којом ни по коју цену нећемо угрозити наше партнере Кину, Русију и друге.

То је у највишем интересу грађана Србије и том политиком ћемо се и даље водити, поручила је она.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести