ЕУ определила Србији бесповратних 70 милиона евра

БЕОГРАД: Европска унија Србији определила је 70 милиона евра бесповратних средстава Србији у оквиру првог дела ИПА програма за 2020. годину, а финансијски споразум о томе потписан је у Београду, у присуству председника Александра Вучића.
j
Фото: Tanjug (Dragan Kujundžić)

Споразум су потписали министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици, а церемонију потписивања путем видео линка пратио је и европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји.

У фокусу првог дела ИПА програма за 2020. годину су локални развој, конкурентност и запошљавање.

За конкурентност, пољопривреду, иновативност и рурални развој, уз грантове опредељено је 30 милиона евра за до 450 микро предузећа, стартапове и организације за пословну подршку у мање развијеним регионима Србије.

Посебан фокус стављен је на јачање капацитета за надзор и реаговање на заразне болести, након пандемије вируса корона, а за то је, као и за запошљавање, образовање и социјалну заштиту најугроженијих, опредељено 25 милиона евра.

Преосталих 15 милиона евра из Споразума опредељено је за подршку Србији у процесу приступања ЕУ и то за подршку српским институцијама за успешно вођење процеса европских интеграција.

Резултати који се очекују су да институције у секторима саобраћаја, енергетике, здравства и пољопривреде буду оспособљене да усаглашавају домаће прописе са ЕУ и да окончају приступне преговоре у својим областима.

Такође, очекује се и побољшани оперативни систем за управљање дистрибуцијом гаса и способност тог система да надгледа и управља инфраструктуром за дистрибуцију гаса, као и испуњени услови за приступање Царинској унији.

Вархеји: Још један доказ посвећености ЕУ

Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи изјавио је да је данас потписани споразум, којим ЕУ издваја 70 милиона евра у грантовима за Србију, још један доказ посвећености Европске уније европској будућности Србије.

Вархеји је путем видео линка из Брисела, након потписивања Финансијског споразума за први део ИПА програма ЕУ за 2020. годину, рекао да је ЕУ још током кризе изазване пандемијом корона вируса издвојила помоћ, махом за медицинска средства.

Како је објаснио, данашњим споразумом Европска унија издваја 70 милиона евра у грантовима за економски опоравак Србије после корона кризе.

"То ће допринети српским грађанима тако што ће помоћи да се унапреди конкурентност и бржи економски раст", рекао је Вархеји.

Он је навео да се помоћ састоји из три дела.

Биће обезбеђени грантови за 450 микропредузећа и стартапова, како би отворили нова радна места у два региона у Србији, биће уложено у социјалну и локалну структуру, подршку запошљавању и социјалној политици за најрањивије групе, младе људе, људе са инвалидитетом, жене и Роме.

Такође, подржаће се реформе у вези са ЕУ, посебно кад је реч о енергетици, пољопривреди, саобраћају и здравству.

"Компонетна здравства укључује додатну подршку Србији како би се изашло на крај са заразним болестима попут ковид. 2,5 милиона евра ће бити потрошено на медицнске залихе и милион евра да Министарство здравља добије експертизу из држава чланица ЕУ", реклао је он.

Вархељи је навео да ће други део програма, касније у 2020. години, донети још 98 милиона евра што ће омогућити додатно финансирање за економски опоравак општина, малих и средњих предузећа и туризма.

"То ће помоћи Србији да ради на преради отпадних вода, управљању отпадом, квалитету ваздуха", рекао је Вархељи.

Он је навео да је ЕУ од 2007. године обезбедила 2,8 милијарди евра грантова Србији што је међу највишим донацијама ЕУ по глави становника, које су дате некој земљи која није у ЕУ.

"Ми смо највећи доанатор Србији и најважнији трговински партнер", релао је Вархељи и додао да је то још један показатељ посвећености ЕУ европској будућности Србије

Он је истакао да ће ЕУ изаћи са економским инвестиционим планом за регион на јесен, у циљу подршке екномског оправка од ковид кризе.

Честитао је председнику Александру Вучићу што се ефикасно и брзо реаговао на кризу ковид 19.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести