Јоксимовић: Србија показала ЕУ да може да рачуна на њу

БЕОГРАД: Србија је током кризе са пандемијом корона вируса показала Аустрији и свим чланицама ЕУ да у тешким временима могу да рачунају на нашу земљу и да Србија на прави начин може да учествује у заједничким политикама ЕУ, изјавила је данас министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић и истовремено истакла да је Аустрија једна од земаља ЕУ која годинама пружа активну подршку и помоћ Србији на њеном европском путу.
jadranka joksimovic
Фото: Tanjug (Zoran Žestić)

Јоксимовић је на церемонији примопредаје хуманитарне помоћи Аустрије Србији нагласила да две земље имају партнерство на више нивоа, како кроз подршку Аустрије целом западном Балкану у приближавању ЕУ, тако и кроз посебну техничку и финансијску подршку насој земљи, пре свега, кроз привредне активности аустријских компанија које су, како је истакла, интензивне дуги низ година.

„Аустрија нам пружа помоћ и кроз људе који су мостови додатне сарадње и спајања наше две државе, али у билатералним односима где на отворен и искрен начин показује заинтересованст за развој Србије, региона Западног Балкана и Југоисточне Европе“, рекла је Јокисмовић на церемонији у Црвеном крсту Србије којој су присуствовали министар спољних послова Ивица Дачић, министар иностраних послова Аустрије Александер Шаленберг и савезни министар Аустрије за Европску унију и уставна питања Каролин Едштадлер.

Јоксимовић је подсетила да је Аустрија веома активно пружала помоћ Србији у санирању последица поплава из 2014.године када је преко Црвеног крста стигла значајну помоћ за угрожене градове и општине у нашој земљи.

Додала је да је Аустријска агенција за развој подржала и пројекат развоја региона Подунавља у Србији, у вредности од 19,5 милиона евра ,у оквиру којег је, како је навела, један од најзначајнијих пројеката била реконструкција Голубачке тврђаве која је завршена прошле године.

„Све ове ствари годинама спајају Аустрију и Србију, а данашњи долазак два министра из аустријске владе је показатељ искреног интересовања Аустрије и њене подршке целом Западном Балкану“, рекла је Јоксимовић.

Нагласила је да и у будућности очекујем активну помоћ Аустрије на европском путу Србије и поновила да се до краја јуна очекује да наша земља отвори неко од нових поглавља.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести