Дачић и Грлић Радман: Важно је смањити разлике у ставовима Београда и Загреба

СУБОТИЦА: Министри спољних послова Србије и Хрватске Ивица Дачић и Гордан Грлић Радман у Суботици вечерас су договорили кораке који ће претходити њиховом билатералном сусрету, који има за циљ да се смање разлике у ставовима Београда и Загреба, како отоврена питања не би оптерећивала Србе у Хрватској и Хрвате у Србији.
w
Фото: TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ/ bg

"Сматрамо да без обзира што мислимо различито о питањима из прошлости, без обзира на то морамо да тражмо начине и механизме за сарадњу", рекао је Дачић и додао да обојица поздрављају оквир разговора који су постигли председник Србије Александар Вучић и премијер Хрватске Андерј Плековић на Самиту у Давосу.

Дачић је рекао да је са Грлић Радманом разговарао о неколико важних тема и да је договорено да у наредним месецима буде припремљена платформа за њихов билатерални састанак.

"Састанак припремамо са жељом да видимо шта конкретно и оперативно можемо да урадимо у развоју наших билатералних односа, шта би било најбоље за наше грађане, државе и народе", рекао је Дачић.

Дачић је додао да је договорено да у наредних месец дана буде одржан састанак сарадника Министарстава спољних послова Србије и Хрватске који би требало да направе преглед питања која ће бити предмет разговора на билатералном сусрету.

Неопходно је, како каже, да се направи анализа стања, инвентар питања којима ће се Београд и Загреб бавити, као и да се види ко ће са стране Србије бити Национални кординатор за сарадњу са хрватским колегом.

Дачић је најавио да ће министарка Тања Мишчевић са Радманом који је министар за спољна и европска питања разговарати о питањима и искуствима Хрватске везаним за европске интгерације, као и питањима везаним за одређена поглавља.

Грлић Радман је нагласио да је у интересу грађана да званичници обеју земаља раде и сарађују.

"Политика је изузетно одговорна дисциплина, а наши грађани очекују унапређење наших добросуседских односа, и то је манифестација потличке зрелости, посебно у тренутку великих изазова и кризних ситуација у нашем окружењу", рекао је Грлић Радман.

 Изражавајући задовољство што се састао са Дачићем на "Великом прелу", које у Суботици дуже од једног века организују Хрвати Буњевци, Глић Радман је навео наредне кораке у односима двеју земаља, од рада на инвентару приоритетних питања о којима ће се разговарати, до доласка министарке за европске интеграције Тање Мишчевић у Загреб, јер је, како је нагласио Хрвартској у интересу помоћ и подршка Србији на европском путу.

"Колеги Дачићу представио сам план решавања наших питања. Дачић је рекао да се различитости морају редуцирати, али да заједнички поглед не би био различит потребно је говорити отворено. Нико не може да се претвара да се ништа није десило пре 32 године. Постоји нешто што оптерећује наше односе. Не желимо да наша отворена питања оптерећују Србе у Хрватској ни Хрвате у Србији", рекао је хрватски министар за спољне и европске послове.

Дачићу је како каже, представио план који подразумева састанак помоћника два министарства, "који ће имати консултације и дати инвентар односа, свега о чему ће разговарати укључујући уговорне односе и све друге садржаје од значаја за наше односе".

Како каже следећа ставка биће састанак координатора, за отрворена питања на нивоу државних секретара.

Хрватска, како каже, има особу која ће бити надлежна за односе са Србијом и очекује да Србија именује своју. Додао је да је та особа у рангу заменика министра.

Грлић Радман је рекао да је трећи корак, везан за европске интеграције, најавила министар за евроинтеграције Тања Мишчевић.

 "Позвао сам је да посети Загреб. Хрвартској је у интересу помоћ и подршка Србији на европском путу. Зато морамо разговарати и о владавини права, Поглављима 23 и 24, мањинским правима, несталима, процесуирању ратних злочина, одштети логорашима", рекао је Грлић Радман.

Хрватска, како је додао, Србији може дати одговоре, експертитзу и искуство.

Нагласио је да је добра вест то што ће се наставити рад на расветљавању судбине несталих, и додао да Хрватска трага за 1816. људи.

Председник Комисије Владе Србије за нестале Вељко Одаловић у понедељак стиже у Загреб, где ће се састати са својом колегиницом из Министарства хрватских бранитеља, рекао је он.

 Према његовим речима, сви ти кораци претходиће билатералном сусрету са Дачићем, који ће бити добро припремљен.          

"Моћи ћемо да разговарамо озбиљно о свему не само о билатералним темама јер свима нама је интерес мир стабилност и сигурност" рекао је Грлић Радман.

 "Ништа нема алтернативу томе да сви грађани буду сигурни, да имају добре односе, да су се решила гранична питања, да се разговара о свим питањима, да су се различитости смањиле, то је битно", рекао је он и нагласио да је важно да се води рачуна о политичкој одговорности.

Као политички одговорни желимо да оставимо што мање за будуће генерације, за наследнике наших политика које једине могу бити универзалне, рекао је Грлић Радман.

"О овим питањима којима ћемо разговарати приступили смо афирмативно и у духу добросуседских односа и одговорности за регионалну стабилност унутар самих земаља западног Балкана и посбебно Србије према чланицама ЕУ", рекао је хрватски министар.

Дачић је такође поздравио је сарадњу Срба у Хрвастској и Хрвата у Србији и као позитивно оценио то што Срби учествују у власти у Хрватској као и то што важну улогу у Влади Србије има министар Томислав Жигманов, који је како је додао активан и у билатералним односима двеју земаља.

Такође Дачућ је изразио задовољство што може да учествује у "Великом прелу" - једној од манифестација везаних за Хрвате у Србији и изразио и жељу и очекивање да ће оне бити подстицај наших даљих билатералних односа.

 

               

               

               

 

EUR/RSD 117.2771
Најновије вести