Дачић: Имаћемо добре односе са САД ко год победи

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да ће председник Србије Александар Вучић, уколико дође до промене америчке администрације, наћи начин да Србија има добре односе са САД.
ivica dacic, Tanjug/Rade Prelić
Фото: Танјуг/Раде Прелић

Он је за телевизију Коперникус рекао да није на Србији да даје одређене оцене кандидата, али да је несумњиво Трампова администрација имала позитивнији однос.

"Без обзира ко буде председник, Србија ће наставити да има добре односе са Америком. Бајден се више пута сретао и са председником Вучићем, три пута је долазио овде у посету", поручио је Дачић.

Упитан да ли Вашингтонски споразум остаје ако победи Џозеф Бајден на председничким изборима у САД, Дачић је рекао да су САД за Србију стратешки партнер и да је тај споразум Србија потписала без обзира на то ко је председник САД.

Коментаришићи отужнице против високих функционера бивше ОВК, Дачић је рекао да Србија може само да поздрави то што је суд почео да ради на обавези коју има - да суди за злочине које је ОВК починила над Србима.

Он је рекао да су у последњих годину дана били велики притисци из Приштине да се укине тај суд и да се врати из Хага у Приштину, док је Србија, према његовој оцени, била конструктива у истрази ратних злочина, без обзира на то ко их је починио.

Дачић је рекао да на Косову и Метохији постоји пет гробница на које указују истражни органи из централне Србије, али да на то нико не реагује.

"Злочини над Србима треба да буду кажњени. Ми не треба да ликујемо, већ да оставимо тужилаштву и суду да раде свој посао", поручио је Дачић.

EUR/RSD 117.5712
Најновије вести