Дачић: Независност Косова мртво слово на папиру

БЕОГРАД: Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да не сме више да прича о новим повлачењима признавања независности јер ће, "ови на Косову пасти у несвест од тога", и поручио да је независност Косова мртво слово на папиру.
dacic, tanjug
Фото: Tanjug/video, arhiva

"Не шалим се, стварно причам расположење је такво. Не би они повукли кандуадатутру за Интерпол да систуација није таква", рекао је Дачић током данашње посете Сајму медија у Београду.

Министар је додао да Косово "више не може да прође нигде где је потребна двотрећинска већина и где нису у питању Евроспке земље".

Говорећи о односу Европске Уније и светске заједнице према косовском питању, Дачић је рекао да ће када код њега буде дошао амабасадор Велике Британије он ставити заставу Републике Српске па да види да ли ће амбасадор седети поред ње.

"Кажу да не могу да уређују прострије, али не можете ни моју простор да уређујете, али можете да не седите", констатовао је Дачић, поводом недавног случаја када је британски амабасадор на Косову у кабинету Албина Куртија седено поред албанске заставе.

Коментаришући последње изјаве лидера Самопоредељења Албина Куртија, Дачић је рекао да је "мислио да нема горег од Харадинаја, али да можда, ипак, има".

Он је истакао да би Србија требало да настави да без комплекса штити своје националане интересе.

"Ко хоће и ко нам је пријатељ, можемо с њим, ко неће и ко ради против нас, без свакога се може", рекао је Дачић.

Упитан да прокоментарише очекивања када су у питању Евроске интеграције Србиеј, дачић је одговорио "ако хоће хоће, а ко неће неће", и констатовао да "нећемо ваљда да извршимо самоубиство зато што они неће да нас приме".

"Ја сам отпочео преговоре о чланству Србије, као председник Владе, надам се да ћу бити жив када уђемо у ЕУ", рекао је Дачић.

Он се осврнуо и на последње идеје о привилегованом партнерству са ЕУ за земље Западног Балкана и рекао да то није званична опција и да она у сваком случају неће бити реализована у скорије време.

"Та идеја је порука Западном Балкану да ако ако не можемо да будемо чланови ЕУ, баре да будемо у привилеговамом партнесрвству", рекао је и додао да је Западни Балкан потребан Европи.

Истакао је да је од шаргарепе на штапу коју је нудила Евроспка унија сада остао само штап.

"То се најбоље види на примеру Северне Македоније.

Променили су име, шта још треба да уради једна држава, па да отпочне преговоре о чланству?", упито је Дачић.

Mile
26.10.2019 • 23:14
Intermagazin.rs,26. oktobra 2019.ZAŠTO SVI ĆUTE? MEDIJI O OVOME NE IZVEŠTAVAJU: Srbija neće ući u EU! BRISEL VIŠE NIKOGA NEĆE PRIHVATITI. Zaprepašćujuće je nedovoljno pažnje, i još manje diskusije, u srpskoj javnosti izazvala odluka Evropske unije da prevari Severnu Makedoniju i Albaniju iako se ta prevara direktno tiče i naše budućnosti. Zapravo, da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije osetio potrebu da se pohvali svojom dalekovidošću – „Ja sam to jedini govorio… Tome sam trezveno pristupao i razumeo sam šta će da se dogodi i ukazivao sam na to…“ – i da potom u intervjuu bečkom Standardu nije upitao „šta mi dobijamo (u zamenu za priznanje Kosova)? Moguće članstvo u EU za 10 godina? A ko nam to garantuje? Da li će to biti onakva garancija kakvu je dobila Severna Makedonija, kojoj je bilo obećano da će biti otvoreni pristupni pregovori?“, čitav bi ovaj severnomakedonsko-albanski slučaj koji raskrinkava i našu evropsku budućnost u našoj javnosti prošao, bezmalo, bez ikakvog komentara.
EUR/RSD 117.5762
Најновије вести