Дачић: Односи Србије и САД бележе позитивну динамику

БЕОГРАД: Унапређење односа са Сједињеним Америчким Државама представља један од спољно-политичких приоритета Србије, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић и оценио да тренутно односи две земље, упркос реалним изазовима, бележе позитивну динамику.
atl-s_daccich7
Фото: Танјуг (Видео)

Дачић је, отварајући конференцију "Савезништво САД са Југославијом - Србијом: Хладни рат, позитивни аспекти америчко-српске сарадње кроз историју", навео и да је последњих година интензивиран политички дијалог на свим нивоима и у бројним областима.

“Унапређење односа са САД представља један од спољнополитичких приоритета Србије, као израз уважавања значаја САД у глобалном међународном поретку и остваривању пројекције нашег региона као безбедносно и економски стабилног и демократски утемељеног дела уједињене европске заједнице држава”, казао је шеф српске дипломатије.

Додаје да томе сведочи и управо окончана посета председника Александра Вучића Вашингтону, током које је председник имао важне разговоре са високим америчким званичницима и на којима је поновљена недвосмислена и безусловна подршка наставку дијалога са Приштином и моменталном укидању такси које је Приштина незаконито увела Србији и БиХ.

Питање Косова и Метохије, које је за Србију од виталног националног интереса и представља највећи политичко-безбедносни изазов, такође је важна тема политичког дијалога две земље, казао је Дачић и додао да упркос разликама у ставовима, Србија остаје потпуно отворена за даље разговоре на техничком и политичком нивоу.

Додаје да при томе Србија САД види као једног од кључних партнера у процесу постизања трајног и одрживог решења.

“Надамо се да ће специјални изасланици САД Гренел и Палмер наставити свој конструктиван приступ и активан ангажман у превазилажењу застоја у дијалогу, као и да ће пружити помоћ у изналажењу обострано прихватљивог, фер и одрживог решења”, истакао је Дачић.

Наводи и да се Србија нада да ће одмах након укидања незаконито уведених такси на робу из централне Србије и БиХ, без додатног условљавања мерама реципроцитета, дијалог бити настављен.

Србија посебно цени подршку коју САД континуирано пружа у остваривању пуноправног чланства у Европској унији, казао је Дачић додајући да очување позитивне динамике у процесу европских интеграција је од кључног значаја за стабилност и развој Србије, али и целог региона.

Истакао је и да је за Србију јако важно јачање билатералне сарадње са САД и на другим пољима - културе, науке, спорта и других области, што се, додаје, посебно односи на потребу за интензивирањем економских веза и сарадње са инвестиционим партнерима.

Реформе и мере које спроводимо, између осталог, имају за циљ стварање још повољнијег и сигурнијег привредног амбијента који ће убрзати како привлачење и реализацију страних улагања, у којима су САД до данас учествовале са близу четири милијарде долара, тако и јачање српских привредних капацитета”, навео је шеф српске дипломатије.

Дачић каже да Србија у својим односима са САД, као и у свом целокупном деловању на међународном плану, настоји да се потврди као активан, одговоран и поуздан партнер који је истовремено и носилац регионалне стабилности.

И то, како каже, почев од јачања регионалних односа, стабилизације Западног Балкана и решавања отворених питања као предуслова за развој читавог региона, преко адекватног постављања према питањима попут мигрантске кризе, наставка успешне билатералне сарадње у борби против организованог криминала и међународног тероризма, учешћа у мировним мисијама, војној сарадњи са САД.

Дачић је захваљујући организатору конференције Атланстском савету Србије казао да Министарство спољних послова и Влада Србије поздрављају иницијативе које за циљ имају боље међусобно разумевање као полазну основу за даље јачање билатералних односа са САД.

Према његовим речима, данашњи скуп ће послужити сагледавању историјског контекста и осветљавању позитивних искустава историјског савезништва, од тренутка признавања Краљевине Србије од стране САД, времена Балканских ратова, затим пред Први светски рат, периода између два светска рата, као и у доба Другог светског рата и послератног периода, када се тадашња Југославија суочавала са бројним изазовима.

“Данашњи догађај представља јасну потврду настојања да наше односе оснажујемо не само на политичком и економском нивоу, већ и кроз јачање научних, културних и свих других веза које ће наше државе и народе чинити ближе једне другима”, казао је шеф српске дипломатије.

Подсетио је да су односи Србије и САД успостављени још 1881. године, а први забележени предлог о успостављању дипломатских односа, сеже све до доба Кнеза Михаила, односно до маја 1867. године.

Дачић је приметио да су у готово 140 година дипломатских односа односи Србије и САД пролазили кроз много фаза од којих, како каже, нису баш све биле позитивне и узајамно корисне.

“Са неким изазовима и негативним перцепцијама и данас се суочавамо и имамо различита гледишта по неким, за наше две земље, кључним питањима”, казао је.

Ипак, Дачић наглашавајући само позитивне ствари из односа две земље, каже да на значај и размере међусобног поштовања подсећа и најдирљивији моменат у тим односима када се 28. јула 1918. године, у част жртава српског народа у Великом рату, српска застава завиорила на Белој кући, али и на свим америчким јавним институцијама.

“Била ми је изузетна част што сам 2018. године и сам имао прилику да и у Вашингтону, у Конгресу САД, као и у Београду, обележим овај датум, присећајући се са америчким пријатељима историјског савезништва наша два народа”, додао је шеф српске дипломатије.

Подећајући на угледне српске научнике, попут Николе Тесле и Михајла Пупина, Дачић је казао да су и они приближили Србију Америци, а да су њихова историјска достигнућа додатно повезала два народа и дала немерл?ив допринос човечанству.

Говорећи о односима САД и Југославије, шеф српске дипломатије је казао да су ти односи неретко били диктирани турбуленцијама на глобалном плану, као и сложеном структуром Југославије у том периоду историје.

Подсетио је и на оперцију Халијард из периода Другог светског рата описујући је као “највећи ваздушни мост у окупираној Европи, путем кога је спасено готово 500 оборених америчких пилота и ваздухопловног особља”.

“Ова операција је, помало као парадигма наших односа, деценијама била обавијена велом тајне”, казао је Дачић.

Србија не крије војну сарадну са Русијом и другима

Министар спољних послова Ивица Дачић казао је да Србија не крије војну сарадњу коју има са Русијом и другим међународним партнерима и додаје да Београд сигурно неће учествовати у нечему што је супротно међународним конвенцијама и ставовима.

Дачић је то казао одговарајући на питање новинара да ли ће Србија да престане са куповином оружја из Русије.

Како је навео, он је још пре неколико месеци разговорао са директором америчке радне групе за контролу наоружања Томасом Зарзецкијем, те да су они отворено разговарали о том питању.

"Не кријемо ништа што се тиче наше војне сарадње са свима, не само са Руском Федерацијаом и сходно томе сигурно нећемо учествовати у нечему што би било супротно неким међународним конвенцијама и ставовима", нагласио је Дачић.

Каже да ће Србија наставити да води политику отворености у области војне сарадње и неговати исту у будућности и са САД, и са Кином и са НАТО...

"Амерички став није да треба да се престане са куповином, то се не односи на све врсте оружја. Постоји доста критеријума о којима смо разговарали. Зарзецки је отишао задовољан из Београда и договорили смо се да наша министарства, пре свега министарстава одбране, имају коректну комуникацију да не би настали проблеми", казао је Дачић.

Дачић је додао да је Зарзецки тражио чак разговор на нижем нивоу, али да је он заједно са председником Александром Вучићем договорио да прими Зарзецкија како би показали жељу да отворено комуницирају.

"Овде је реч о веома пажљивом сету различитих ставки шта то сада подразумева, односно да ли та количина оружја претпоставља одређену зависност у односу на земљу од које купујете", казао је Дачић и додао да није реч о количинама које могу да угрозе светску стабилност.

Амерички амбасадор у Београду Ентони Годфри изразио је захвалност што је Србија показала транспарентност према амбасади и Зарзецкију по питању набавке наоружања.

Али, како је навео, то не значи да САД будно не прати све трансакције које се одвијају у овој области и да Конгрес није забринут због те теме.

"Закон који регулише ту област, односно санкције, веома је компликован и Зарзецки је покушао да објасни све детаље на ту тему. Настављамо да пратимо, али смо веома захвални на транспарентности друге стране", закључио је Годфри.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести