Дачић: Приче да ће мењати преамбула о Косову су празне приче

БЕОГРАД: Председник Народне скупштине Ивица Дачић изјавио је данас да је потребно још једном отворити јавну расправу о промени Устава, истицући да је реч искључиво о промени која се тиче независности правосуђа.
Ivica Dačić  Foto: Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић Фото: Танјуг/видео

Приче да ће се мењати преамбула о Косову су - празне приче, истакао је Дачћ гостујући на ТВ Пинк.

Он је навео да скупштински одбор није усвојио предлог за промену Устава, већ донео одлуку да је, пре него што буде усвајање, потребно да се обави још један круг консултација имајући у виду различите ставове и потребу да се око тога формира шири друштвени консензус, колико год је то могуће.

Дачић је прецизирао да се гласало о предлогу председнице Одбора за уставна питања и законодавство Јелене Жарић Ковачевић која ће, додао је, организовати расправу са Друштвом судија, Удружењем тужилаца и другима актерима којих се та тема тиче.

"Потребна је јавна расправа да се још једном види да ли је то оно што се заиста хоће", рекао је Дачић и додао да та расправа не треба да траје превише дуго.

Навео је да су се појавиле различите приче по којима испада да ова Народна скупштина хоће "силом или на превару да прогура неке промене Устава" и истакао да је реч искључиво о промени Устава која се тиче независности правосуђа, односно о томе како се бирају судије и тужиоци.

EUR/RSD 117.5668
Најновије вести