Дачић: Процедура око измене Устава не пре краја године

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је данас да скупштинска процедура по питању Предлога за промену Устава Србије, вероватно неће бити започета пре краја ове године.
ivica dacic, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Дачић је рекао да је предлог који је исти као и претходни, али да је правило да се, када се изабере нова скупштина, сви акти враћају предлагачима, што је и овог пута био случај.

"Оно у чему је сада разлика је да ћемо се ми сада бавити овом темом. То неће бити могуће до краја године. Ово је само начелни предлог, а сама измена Устава није тако брз процес", рекао је Дачић на седници Нациоаналног конвента о ЕУ.

Он је појаснио да се о предлогу прво изјашњава Одбор за уставна питања и законодавство, па Скупштина Србије, а будући да се Устав мења у одељку уређења власти, за то је предвиђен и референдум.

Такође, када скупштина усвоји предлог, онда се приступа изради конкретног текста, за шта постоји процедура која није временски ограничена.

"То је питање које захтева озбиљне разговоре. То неће бити започето до краја године, тако да ћемо ући у Нову годину са питањем уставних промена, које би требало се сагледа у целини тог процеса", рекао је Дачић.

Он је додао да се уставне промене проглашавају тек дан после проглашења коначних резултата референдума.

"Све то није ни кратак ни једноставан процес", подвукао је Дачић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести