Дачић: Редефинисање односа Београда и Загреба

ЗАГРЕБ: Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је данас да дијалог на равноправној основи уз међусобно уважавање представља пут за решавање отворених питања између Србије и Хрватске.
2
Фото: ANJUG/ HINA/ LANA SLIVAR DOMINIĆ

Дачић је у Загребу на свечаном божићном пријему Српског народног већа рекао да је његова порука да две државе треба да пробају да пронађу заједнички интерес и онда када не мисле исто.

“Не верујем да смо најмилији једни другима, али ту смо где смо, морамо да живимо заједно и онда да живимо у миру”, поручио је Дачић.

Он је истакао да је Србија свесна да су нека отворена питања озбиљна и тешка, односно да не могу да буду решена у кратком року, али, како је навео, препознаје простор и потребу за унапређење односа.

“То је могуће само кроз нормализацију генералног политичког наратива и дијалога”, истакао је шеф спрске дипломатије на пријему на коме је присуствовао и хравтски премијер Андреј Пленковић.

Дачић је рекао да његово присуство у Загребу, осим што шаље поруку бриге о Србима у Хрватрској, такође говори о потреби разговора и редефинисања односа Београда и Загреба.

“Не мислимо исто, али морамо да разговарамо и договарамо се. Зато смо и данас овде на предлог председника Александра Вучића који је задужио Томислава Жигманова да заједно са Милорадом Пуповцем уз потписивање декларације о сарадњи, нађемо адекватне поводе за оживљавање конструктивног дијалога”, рекао је Дачић.

Пријему, поред домаћина председника СНВ Милорада Пуповца, присуствују и хрватски премијер Андреј Пленковић, министри у Влади Србије Тања Мишчевић, Томислав Жигманов, као и јавне личности из обе државе.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести