Дачић: Србија ће се реципрочно односити према потезима ЦГ

БЕОГРАД: Србија ће се реципрочно односити према свим потезима Црне Горе, изјавио је данас министар спољних послова Ивица Дачић коментаришући састанак који је синоћ хитно сазвао председник Александар Вучић поводом погоршане ситуације у региону, а нарочито у Црној Гори.
Ivica Dačić  Foto: Tanjug/video
Фото: Ивица Дачић Фото: Танјуг/видео

Дачић је новинарима казао да је састанак сазван нарочито после инцидента, односно напада на младића у Подгорици који је показао три прста, након чега је пребијен.

"Анализирали смо ситуацију на том састанку, надлежни државни органи су се обратили црногорским државним органима за информацију о каквом се инциденту ради, да ли је реч о етничком, да ли су мотиви етнички, односно да ли је реч о насиљу према Србима, јер не верујем да је тај младић могао да угрози више десетина или стотина људи сам, једино уколико то угрожавање није подизање три прста", казао је Дачић.

Говорећи о реципрочним мерама, шеф српске дипломатије је казао да је Министарство спољних послова ускратило броју два у црногорској амбасади - министру саветнику, у Београду присуство на састанцима у државним институцијама.Ако неко мисли да Србија неће реаговати, немој то да мисли, рекао је Дачић и навео да је ту реч о дипломатији.Ипак, како каже, Србији је у интересу да се ситуација смири, а не да се надаље пооштрава.

"Зато позивамо све на мир, позивамо власти у Црној Гори на разговор са својим грађанима, не са нама, са својом црквом, која је већинска у Црној Гори", рекао је Дачић.Према његовим речима, проблеми у Црној Гори нису испровоцирани из Србије, напротив, они се смирују уравнотеженим реакцијама власти из Београда.

Истиче да за проблеме настале у тој држави мора да постоји одговорност унутар саме Црне Горе, да се води дијалог, да се на миран начин решавају проблеми, за шта је, како каже, Србија животно заинтересована.

"Наравно да ћемо реаговати на сваки напад на Србе, јер нећемо ваљда дочекати то време где ће бити непожељне српске регистарске таблице у Црној Гори, да ће се неко пребијати због показивања три прста или ако се сећате да је Црна Гора изразила протест због покушаја паљења црногорске заставе, шта ћемо са снимцима који показују уринирање над српском заставом на шта се није огласила званична Црна Гора", навео је шеф српске дипломатије и подсетио да су званичници из Србије осудили покушај паљења црногорске заставе у Београду.

Како је додао, званични Београд жели смиривање ситуације.

"Ми уопште не оспоравамо црногорску државност, али антисрпство у Црној Гори, то не може да наиђе на аплауз из Београда", истакао је и додао да Србија чврсто стоји иза интереса и права српског народа који живи у Црној Гори.Дачић наглашава да је Београд више пута истицао да се не злоупотребљавају неке друге теме које нису у домену интересовања Србије, а то је питање да ли ће Црна Гора да има своју државу.

"Тим питањем се сада нико у Србији не бави, ми се бавимо искључиво питањем права српског народа, којег има 29 одсто у Црној Гори", додао је министар спољних послова Србије.Одговарајући на питање да ли сматра да је проблем у Црној Гори верске или политичке природе, Дачић каже да би то првенствено требало да буде верске природе и примећује да је то питање исполитизовано.

"То је зато што се жели да се то питање искористи за искорењивање СПЦ и утемељење неканонске ЦНЦ, а тиме се у ствари дугорочно жели смањити број Срба и српско присуство у Црној Гори и то правдајући се тиме да Срби угрожавају државност и независност ЦГ или да Србија то ради, што је апсолутно нетачно", казао је Дачић.

Наводећи да смо кроз историју некада били у једној, некада у две одвојене државе, Дачић је казао да се никада нисмо тукли и да то не смемо ни да дозволимо да се икада деси.

Одговарајући на питање да ли јавни дискурс који потенцира на разликама, а не на сличностима између Србије и Црне Горе удаљава од дијалога и решења проблема, Дачић је казао да је проблем у томе шта у Црној Гори раде Србима, а не у јавном дискурсу.

"Они треба да промене однос према Србима који тамо живе и они о томе треба да воде дијалог, шта ми имамо да водимо дијалог. То је њихова међународна обавеза", истакао је шеф српске дипломатије.

Наводећи да се председник Вучић срео са Милом Ђукановићем, Дачић је казао да црногорском председнику не пада на памет да мења тај закон и своју политику и додао да је његова концепција и политика та да су Срби реметилачки фактор који угрожава Црну Гору што је нетачно.

"Недавно су се сусрели Вучић и Ђукановић. Нови разговор неће ништа променити. Концепција МилаЂукановића са којом иде на изборе је да су Срби реметилачки фактор и опасност за црногорску независност. Програм његове партије је ЦНЦ, какав разговор то може да промени", нагласио је Дачић.

Упитан шта се дешава са заједничким амбасадама Србије и Црне Горе, Дачић каже да то не постоји и појашњава да постоји споразум о могућностима да Србија заступа интересе грађана Црне Горе тамо где они немају своје амбасаде и где су заинтересовани и то када је реч о конзуларним питањима.

Додаје да је, такође, остављена могућност да негде у истим зградама буду обе амбасаде и наводи да за сада то нигде не функционише."Сматрам да то неће ни функционисати у наредном периоду", каже шеф српске дипломатије.

Дачић: Амбасада у Кини ради на евакуацији Срба из Вухана

БЕОГРАД:  Амбасада Србије у Кини спроводи максималне активности везане за евакуацију српских грађана из Вухана где је проглашена епидемија коронавируса, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић додајући да евакуација из Пекинга није могућа, јер тај град функционише нормалмо.

Дачић је новинарима у Београду казао да у Вухану тамо има петоро наших људи, од којих троје жели да се евакуише, што ниједна земља још није успела да уради са својим грађанима у том подручју, пре свега због прописа који су везани за здравствену организацију.

Према његовим речима, постоји могућност да заједно са Французима се уреди и евакуација српских држављана из Вухана.

У осталим деловима Кине није проглашено ванредно стање, нити су затворени ти градови и аеродроми, саобраћај нормално функционише, навео је Дачић и истакао да се из тих делова не може вршити евакуација, као ни из Пекинга, јер град није затворен.

"Може се некоме помоћи ако има проблем, нема пара или неки други проблем има, али из градова у којима је ситуација нормална не може да се врши евакуација", казао је Дачић.

С друге стране, како каже, не може ни неко тек тако да се врати у Србију, јер постоје прописи нашег Министарства здравља и Светске здравствене организације, који се морају испоштовати.

Наводи да постоји стотинак људи који су изразили жељу да се евакуишу из Пекинга и поручује им да ако им нешто треба, Амбасада ће да им помогне, али да се врши евакуација из Пекинга то није могуће, нити ће Кина то дозволити, јер град нормално функционише.

Потписан Меморандум о сарадњи у области научне дипломатије

БЕОГРАД:  Министар спољних послова Ивица Дачић и представници Института за националну и међународну безбедност потписали су Меморандум о сарадњи у области научне дипломатије који, како је рекао Дачић, треба да послужи да се створи академска дипломатска мрежа која би допринела да се створи уравнотеженији приступ проблемима у региону.

Дачић је новинарима казао да Министарство спољних послова жели да подстакне читав низ институција и организација које се баве научном делатношћу да сви заједно помогну у промоцији државних и националних интереса Србије и да се на такав начин сви заједно укључе у нешто што се у свету зове мека дипломатија.

"Много квази академских радника широм света бави се нашим регионом и постоје дежурни аналитичари који дају коментаре о нашем региону и нашој земљи, а то су углавном они који су исто говорили и пре 30 година и који не могу да изађу из клишеа који имају, а то је да унапред за све окривљују српску страну", навео је шеф српске дипломатије.

Како је казао, у том погледу потребно је остваривати контакте са научницима из других земаља, стварати академску и научну мрежу, како би сви заједно довели до тога да постоји један уравнотеженији приступ проблемима у региону.

"То је основни разлог што смо потписали овај Меморандум и отворени смо за сарадњу и са другим институцијама научног карактера и не само науке, већ и из сфера културе и уметности, спорта, бизниса, јавних личности који живе и раде широм света, а не морају да буду наши држављани", казао је Дачић.

 

EUR/RSD 117.1792
Најновије вести