Дачић: Србија да инсистира на року за Бриселски споразум

БЕОГРАД: Србија не треба да излази из Бриселског споразума, али треба да инсистира на томе да се зна до када ће трајати његова имплементација, изјавио је данас први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић и нагласио да дијалог о трајном решењу за питање Косова није ни почео. 
Ivica Dacic/Tanjug
Фото: FoNet

"Јавност мора да схвати да се тренутно води дијалог о техничким питањима, а да дијалог о трајном решењу није ни почео јер Приштина не жели те разговоре", рекао је Дачић за РТС.

Он је изразио уверење да би бивша шефица европске дипломатије Кетрин Ештон повукла потпис с Бриселског споразума јер је, како тврди, разочарана његовом имплементацијом. 

"Или тај договор постоји или не постоји, хоће ли ЕУ да то испуни или не, они су гарант, ми не бисмо ни требало да се бавимо тиме", рекао је Дачић. 

На питање да ли је реално да се Заједница српских општина формира 20. априла јер Приштина прети новим хапшењима, Дачић је рекао да за разлику од Албанаца који су деведесетих година прошлог века формирали илегалне институције, Срби формирају оно што је договорено. 

"Сви они лажу, лажу пред очима међународне јавности, која ћути на њихове лажи", рекао је Дачић.

На изјаву заменика косовског премијера Енвера Хоџаја да је дијалог немогућ због агресивне кампање Београда за повлачење независности Приштине, Дачић је одговорио контрапитањем: 

"А није агресивна кампања кад они иду са амбасадорима САД, Француске, Велике Британије и исламских земаља да терају друге земље да признају Косово. То је врхунац безобразлука и цинизма", рекао је Дачић. 

Он је нагласио да нема стабилности у региону без компромисног решења којег не може бити без уважавања и српских интереса.

"Немам никакве дилеме да дијалог треба да се настави", поручио је Дачић. 

Он је, ипак, нагласио да пре пет година нико није могао ни да помисли да неће бити реализовано ништа од главног циља Бриселског споразума што је оценио као пораз међународне заједнице и ЕУ. 

"Није имплементирана главна ствар - Заједница српских општина", нагласио је Дачић, те је нагласио да Србија не треба да излази из Бриселског споразума, али треба да инсистира до када ће трајати његова имплементација. 

На питање ако се покаже да је Бриселски споразум само "мртво слово на папиру", да ли би реализовао своју идеју да повуче потпис с тог споразума, Дачић је упитао "да ли је Србија та која није спровела Бриселски споразум".

"Не можете тражити од некога ко је испунио своје обавезе да буде одговоран за нешто што неко други није урадио", поручио је Дачић. 

Он је поновио да је једина могућа и брзо остварива идеја за питање Косова - разграничење, односно подела. 

Дачић је додао да Србија мора да заштити своје националне и државне интересе, да води рачуна о геостратешкој ситуацији и о будућности Србије. 

Упитан за садржај правно-обавезујућег споразума Београда и Приштине, он је рекао да нико ни у ЕУ не зна шта то значи. 

"Ако не зна Јоханес Хан, онда најмање ја то знам", рекао је Дачић. 

Дачић је поручио да Србија никад неће признати независност Косова. 

"Ми смо за дијалог и нећемо никога провоцирати, али не дамо на себе и своје достојанство. Ако не дође до компромиса, до решења ће доћи у нека друга времена", поручио је Дачић. 

Упитан да ли искључује могућност да ће Војска Србије морати да интервенише на КиМ, и да ли је то реално и могуће, Дачић је рекао да "ми сада улазимо у сферу јавне речи, за коју уопште не би било добро да у јавној сфери изговарамо".

"Ви хоћете да ја кажем или да нећемо да реагујемо ако нападну север, што онда значи да слободно могу да нападну, или да ћемо да употребимо војску - па ће сви да скоче и кажу спремате се за рат", рекао је Дачић. 

Дачић је нагласио да Србија никад неће ратовати, али да мора да брани свој народ.

"Ту нема никакве дилеме", закључио је Дачић. 

Против сам реконструкције владе

Ивица Дачић изјавио да је против реконструкције Владе и да са социјалистима о том питању премијерка Србије Ана Брнабић не мора ни да разговара. 
"Знате да сам против тога, немојте да ме безвезе то питате", рекао је Дачић за РТС и нагласио да је премијерки, која је најавила да ће о реконструкцији разговарати са свим странкама, поручио да не мора да разговара с СПС-ом, јер се то њих "не дотиче". 

Упитан да ли би његова позиција "могла да буде реконструисана", Дачић је одговорио контрапитањем: 

"Мислите да ће да се реконструише председник странке коалиционог партнера? Немојте да сте смешни".

Поводом медијских спекулација да би током реконструкције Владе могло доћи до спајања Министарства спољних послова с ресором за европске интеграције, он је рекао да о министарки Јадранки Јоксимовић "мисли најбоље". 

"Мислим да би била добар министар. Она је сад добар министар. Нисмо ни у каквим свађама", рекао је Дачић. 

Упитан да ли је очекивао бољи резултат на београдским изборима, Дачић је рекао да СПС имала већи број гласова у Београду него што је био резултат на изборима и тим поводом додао: "Нисам забринут".

На питање да ли ће неко морати да сноси одговорност за изборни резултат, Дачић је најавио да ће бити кадровских и програмских промена до краја године и указао да СПС, не свађајући се са СНС-ом, мора да негује идентитет странке, пре свега због бирача.

"Показали смо да је СПС неуништив - шта други да кажу?", поручио је Дачић. 

Говорећи о иницијативи за подизање споменика Слободану Милошевићу, Дачић подсећа да је то стара иницијатива, те напомиње да нема везе са подизањем споменика Зорану Ђинђићу. 

Он је нагласио да никоме не оспорава право да подиже споменике, али наводи да је против тога да се тиме изазивају поделе и сукобе. 

Иза Милошевића, додао је, остао је Дејтонски споразум и Резолуција Савета безбедности УН 1244. Дачић је, такође, подсетио да на суђењу Милошевићу у Хагу, Србија није означена као део "организованог злочиначког подухвата", нити као одговорна за геноцид. 

На питање чиме је заслужио епитет највештијег српског политичара, Дачић каже: "Не знам, вероватно имам неке квалитете".

Све је то, како каже небитно, већ је битно да се 28 година бави политиком и да је "остао исти". 

"За мене највећи комплимент кад ме грађани гледају код куће, испред својих телевизора и кад ја нешто кажем, а они кажу у праву је. Јер ја им узимам реч из уста, за разлику од неких који су им узимали из џепа", закључио је Дачић.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести