Дачић: Убрзати реализацију споразума постигнутих са Русијом

КАЗАЊ: Министар спољних послова Ивица Дачић указао је данас у Казању где је учествовао на 18. заседању српско-руског Међувладиног комитета за трговину, економску и научно-техничку сарадњу, на потребу убрзавања реализације споразума са Руском федерацијом.
dacic
Фото: Tanjug/S.Radovanović, arhiva

Дачић је заседање у Казању искористио и да скрене пажњу на огромне потенцијале и могућност сарадње Татарстана са Србијом.

"Татарстан има огромне потенцијале и могућности за успостављање сарадње са Србијом, као што је успостављање сарадње са Камазом, нафтном компанијом и импресиониран сам свим резултатима у економској и свим другим областима које Татарстан има", рекао је Дачић новинарима након седнице Међувладиног комитета.

Дачић је најавио да ће следећа седница Међувладиног комитета бити у Србији а да је данас разговарано на доста важних тема.

Инсистирали смо да се убрза спровођење свега онога што смо договорили, рекао је Дачић и подсетио да су односи Србије и Русије изванредни у свим секторима, почев од политичких односа, па до економије, културе, образовања.

Дачић је подсетио и на постављен циљ да спољнотрговинска размена дође до четир милијарде долара.

"Прошле године она је износила три милијарде и 560 милиона долара, док је 2018. је била три милијарде и 60 милиона. Дакле, у односу на претпрошлу годину наша спољнотрговинска размена је увећана за пола милијарде, односно за 16 одсто. Задовољни смо тим трендом, али мислимо да може да буде и већи", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије захвалио је председнику Татарстана на гостропримству.

Министар Дачић учествовао је у раду Међувладиног комитета као копредседавајући са српске стране, док са руске стране ту функцију обавља потпредседник Владе Јуриј Борисов.

Након заседања Дачић је честитао Борисову на на реизбору и пожелео му пуно успеха новој Влади Руске Федерације.

Дачић је подсетио да односе две земље каракреришу редовни састанци свих функционера, од председника Вучића и Путина, до премијера, председника парламената, а за неколико недеља у посети Србији долази и Сергеј Лавров.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести