Дачић: Унапредити економску сарадњу Србије и Туниса

ТУНИС: Србија и Тунис имају традиционално добре односе у многим областима, а две земље треба да унапреде економску сарадњу како би достигле ниво од пре 30 година, поручио је данас министар спољних послова Ивица Дачић који борави у званичној посети Тунису.
daccich_pok3
Фото: Танјуг (Видео)

Дачић је после састанка са министром спољних послова Туниса, Кемаисом Женауијем, изразио задовољство због посете тој земљи и указао на два стуба традиционално добрих односа Србије и Туниса.

''Пре пола века то су били односи председника Тита и Бургибе. И дан данас се трудимо, тек треба да радимо, да достигнемо ниво економске сарадње од пре 30 година'', поручио је Дачић.

Истакао је да су Србија, односно бивша Југославија и Тунис, имали веома добру сарадњу на свим пољима и подсетио да су се многи студенти школовали у Југославији, као и да је било значајних размена у области здравства и војног образовања. 

''Наравно, развијенија је била и економска сарадња, а сада треба да радимо да се она унапреди'', казао је Дачић.

Као други стуб традиционално добрих односа две земље означио је Први светски рат у којем је, како је истакао, српска војска прошла херојску епопеју и током којег је страдала скоро трећина нашег становништва. 

Дачић је навео да српска војска није хтела да капитулира и да је пешице прешла преко Албаније до мора, а да су после тога савезници део српске војске превезли на Крф, док је 52.000 војника дошло у Тунис. 

''У Тунису је 3.700 српских гробова. То је наш залог за будућност и желим да кажем да је ово почетак наших блиских и јаких односа'', рекао је шеф српске дипломатије.

Нагласио је да ће две земље пружати једна другој подршку у међународним организацијама, као и да Србија подржава Тунис, борбу против тероризма, као и борбу за већу стабилност и безбедност у тој земљи. 

''У том смислу, надам се да ћемо имати у будуће све бољу сарадњу и да ће овакве посете бити све учесталије'', рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести