Ђурић: Приштина згазила Бриселски споразум

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је, одлуком да се споразум о Заједници српских општина упути Уставном суду Косова на

одлучивање, Приштина „згазила и бацила под ноге” Бриселски споразум и тим гестом показала јасну намеру да опструише оснивање ЗСО-а. Ђурић је на конференцији за новинаре рекао да су косовски представници у Бриселу обавестили српски технички преговарачким тим да Приштина од 1. новембра има намеру да онемогући улазак на територију Косова свим возилима с регистарским таблицама Србије, као и да грађани Србије добијају улазно-излазна документа.

– То је не корак, него три корака назад у нормализацији односа – истакао је Ђурић. – Србија неће и не може да ћути пред тиме и чекамо повратак премијера Александра Вучића из Москве па ће на сутрашњој седници Владе бити предложене мере,

Он није могао прецизирати какве мере ће бити усвојене.

Оценио је да не може бити никаквог изговора и оправдања за потезе Приштине, а посебно за тврдње да није битан редослед потеза и да је предвиђено да косовски Уставни суд оцени уредбу о ЗСО-у.

– Да, предвиђено је да оцени уредбу, а не сам Бриселски споразум, и нигде није предвиђено да дође до суспензије споразума о ЗСО-у. Где, када и у којем споразуму је то предвиђено и хоће ли коначно неко из Брисела, Њујорка и неке друге важне метрополе реаговати на то? – упитао је он.

Ђурић је запитао и да ли је, можда, дозвољено да се газе сви делови споразума који су од интереса за Србију, „која пред тим неће да ћути јер се ради о великом међународном скандалу и премијер Вучић ће већ у петак о томе разговарати с представницима Европске уније”.

Коментаришући најављене мере Приштине за возила и грађане Србије, Ђурић је запитао како они враћају то што је Србија ублажила режим кретања на административној линији, укинула таксу за пробне таблице и продужила важност привремених исправа људи који долазе с Косова.

– Тако што нам прете укидањем српских таблица, прете да ће за наше грађане да уведу улазно-излазне папире и где је ту нормализација односа? – упитао је Ђурић, и указао на то да су то питања на која јавност у Србији треба да добије одговор. 

В. Ђуричић

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести