„ДНЕВНИК“ у Новој Пазови: Индустријска зона на два ауто пута

Нова Пазова поноси се новом индустријском зоном, која се зове Четврта индустријска зона (јер су још две у Старој Пазови), у којој су „Лидл“, „Делез“, ДТС, „Џокеј“, који се баве производњом пластичне амбалаже, по којој је Нова Пазова такође позната, а међу којима ће се наћи и нова компанија МТУ, која ће се бавити производњом делова и мотора за авионе.
1

Њихова зона изгледа заиста импресивно са зградама које имају више од 70.000 квадрата и стара зона се ширила колико је могла.

– Најновија, такозвана Четврта индустријска зона, смештена је уз ауто-пут Е-75 и Општина није давала никакве субвенције тим компанијама да дођу баш код нас, већ је само приходовала од продаје земљишта за изградњу њихових објеката. То иде у прилог чињеници колико је зона атрактивна у Новој Пазови страним инвеститорима. Такође, једна смо од општина која најбрже издају дозволе да би људи што пре кренули у градњу, а самим тим и запошљавање – истиче за „Дневник“ председник Извршног одбора месне заједнице Нова Пазова Саша Баришић.

Он додаје да се улагања у месну заједницу одвијају у договору с локалном самоуправом.

– Аплицирамо на конкурсе код виших нивоа власти, те улагања у Нову Пазову долазе из буyета Општине, Покрајине и Републике – наводи Баришић. – У последња два месеца јавна расвета замењена је ЛЕД светлом, чиме смо уштедели око 80 одсто за плаћање електричне енергије. Буyет МЗ Нова Пазова износи више од 23 милиона динара повећан ребалансом, и он покрива трошкове, док се инвестиције финансирају из буyета виших нивоа.

Фото: Саша Баришић

Велика инвестиција ове године односи се на изградњу тренажне хале. Радови крећу 13. новембра и хала ће се градити поред постојеће.

– Због великог броја спортиста у нашој општини, у договору с председником општине Ђорђем Радиновићем, с ким имамо одличну сарадњу и пуну подршку, нашли смо решење да повећамо капацитет и простор да би деца тренирала током читавог дана – тврди Баришић. – Постојећа хала се користи као школска за часове физичког васпитања, те је за тренинге и спортисте неопходна још једна.

Првак света Европе и Балкана у кик-боксу је из Нове Пазове, такође првак државе у теквондоу, женски рукомет је у Првој лиги, док су мушкарци у Првој лиги у футсалу, а мали рукометаши 2005. годишта освојили су прво место у Србији, а пето у Европи.

Фото: Dnevnik.rs

Предност Нове Пазове је што се налази између Београда и Новог Сада и има добру повезаност железницом те путним правцима, па су атрактивни како за домаће инвеститоре, тако и за стране.

По попису из 2011. године, Нова Пазова је имала 17.106 становника.

– Наша средина је специфична, пошто смо удаљени свега 25 километара од Београда и заузимамо површину од 25 квадратних километара. Сигурно имамо и више становника јер је доста људи пријављено у главном граду, а живе у Новој Пазови. Током ове године и лане у Новој Пазови изграђено је више од 250 станова, што само говори о томе колико је наша месна заједница атрактивна, а велику заслугу свакако има Индустријска зона, као и наш геостратешки положај – напомиње Баришић. – У старој индустријској зони послује више од 70 привредних субјеката. Нова Пазова има око 400 приватних предузећа и око 1.600 занатских и трговинских радњи, што је завидна цифра у односу на број становника, и познати смо по томе, како у бившој Југославији, тако и данас. Средином педесетих година прошлог века и почетком шездесетих у Новој Пазови се отварају самосталне трговинске радње, постајемо познати по малој привреди и отвара се једна од првих индустријских зона у бившој Југославији са свом потребном инфраструктуром.

Најновија, такозвана Четврта индустријска зона, смештена је уз ауто-пут Е-75 и Општина није давала никакве субвенције тим компанијама да дођу баш код нас, већ је само приходовала од продаје земљишта за изградњу њихових објеката (Председник Извршног одбора месне заједнице Нова Пазова Саша Баришић)

Новопазовчани се такође поносе Основном школом „Свети Сава“, која има близу 1.300 ђака.


Запослено више хиљада људи

– У индустријским зонама запослено је више хиљада људи и специфично је да због близине престонице, људи из Београда гравитирају ка Новој Пазови и раде у Индустријској зони, док је случај обично обрнут. Више људи долази из Београда ка Новој Пазови, него што наших становника ради у Београду пошто све већи број налази посао у својој општини, док деца студирају у Београду и Новом Саду.

Управо из тог разлога, незапосленост у тој општини је на врло ниском нивоу.


– Код нас последњих неколико година број ђака не опада јер имамо прилив становника – примећено је у последње време и досељавање с југа Србије – осим становника Београда и Земуна који због посла траже станове код нас – каже Баришић.

Нова Пазова има око 400 приватних предузећа и око 1.600 занатских и трговинских радњи

Проблеми, као и у целој Војводини, јесу водовод и канализација, али је МЗ Нова Пазова пре неколико дана, тврди Саша Баришић, почела радове на канализацији у Војвођанској улици и на Пољском путу.


Све погодности за инвеститоре

Излаз на ауто-пут Е-75 је за ту месну заједницу био од великог значаја, о чему је било приче и планова у последње четири деценије.

– Уз велику помоћ председника општине Стара Пазова Ђорђа Радиновића, који је имао слуха да се та петља направи, како за грађане, тако и привреду, Општина је обезбедила све потребне дозволе и пројекте у најкраћем могућем року и уз суфинансирање Општине, а помоћ Републике, направили смо излаз на ауто-пут, што много значи грађанима, али и Четвртој индустријској зони – каже Баришић, и истиче да њихова општина излази на два ауто-пута – и ка Загребу, и ка Суботици – те је и то разлог доласка многих инвеститора. Осим тога, гради се брза пруга  која ће бити у близини зоне и све је то плус за долазак инвеститора и нова радна места.


Фото: Dnevnik.rs

– Када је реч о водоводу, у последњих месец и по почели смо да мењамо азбестне цеви, те је замењен главни вод који пролази кроз део Улице Војводе Путника и читаву Кнез Михајлову. При крају смо спајања водоводне мреже која је направљена пре три године, када смо реконструисали читав центар – истиче Саша Баришић. – Преостаје нам спајање главног вода, чиме ће бити побољшан притисак и квалитет воде. Сви радови се одвијају уз помоћ Општине Стара Пазова, која аплицира на конкурсе, како на покрајинском, нивоу тако и на републичком.

Маша Стакић

Фото: Радивој Хаџић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести