ДО КРАЈА ОВЕ НЕДЕЉЕ ИСПЛАТА 20.000 ДИНАРА Ана Брнабић обећала помоћ поштарима

БЕОГРАД: Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је Влада Србије јуче донела одлуку да се до краја ове седмице запосленима у Јавном предузећу Пошта Србије исплати 20.000 динара једнократне финансијске подршке и одбацила тврдње да је током разговора са представницима синдиката некоме претила.
novac, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Видела сам се са представницима синдиката и рекла: 'Дајте нам помозите да нико не буде изостављен, да људи који раде, који су се вратили на посао, да сви добију 20.000 динара подршке'. То је био разговор и ни у једном тренутку нисам претила. Зашто бих претила сада кад се људи враћају на посао?", казала је она на телевизији "Хепи".

Председница Владе Србије је казала и да је представницима синдиката Поште речено да у овом тренутку није могуће да добију повећање од 30 одсто, јер то није одрживо.

То би, како је нагласила, захтевало отпуштање значајног броја људи у Пошти и значило би потпуни колапс за то Јавно предузеће.

Она је додала да су представницима четири синдиката радника Поште - од којих су два репрезентативна, а два нерепрезентативна - са којима је разговарала, то објашњење прихватили одговорно, иако им није било лако, али су разумели ситуацију и вратили се на посао.

"Сели смо и разговарали, рекли смо људима, ово је оно што је могуће, а то је да људи у технологији добију одмах 10 одсто, да од 1. јануара добију још 10 одсто, што је кумулативно 20 одсто. Да људи у администрацији, без пословодства, дакле, без менаџмента, добију од 1. јануара 10 одсто и да сви добију још 20.000 динара једнократне финансијске подршке до 25. новембра", казала је Брнабић.

Она је казала да је договорено да на сваких шест месеци представници Владе и синдиката разговарају да виде "како ће даље".

Према речима премијерке, захтеви никада не смеју бити ултиматум, већ то треба да буде разговор, односно социјални дијалог.

Она је захвалила поштарима, јер су, како је додала, у највећој могућој мери то одговорни, озбиљни људи који се труде и раде под тешким околностима.

"Хвала представницима синдиката, репрезентативних и нерепрезентативних. Ја сам на разговоре звала све синдикате у Пошти и углавном су се сви одазвали, осим господина Стефана Митровића, који је представник синдиката Слога, који у свом чланству има 48 радника од 14.100 запослених у Пошти и онда из те позиције вређа све остале синдикате који у чланству имају преко 7.000 радника", казала је Ана Брнабић.

Она је истакла и да је увек спремна за разговоре, са било ким, и да то знају и пољопривредници, синдикати здравства, јавне управе и синдикати железнице. 

"Свако од њих има број мог мобилног телефона и свако може да ми пише и са свима се чујем. Дакле, то је један однос између владе и представника радника, какав ја знам да никада пре није био, и то је нешто што је нама као мантру и као политичку филозофију увео председник Србије Александар Вучић. Он је тако радио кад је био председник владе, ја тако радим, а тако раде сви из Српске напредне странке. Дакле, увек смо доступни за људе да разговарамо, да нас зову телефоном", нагласила је она.

Брнабић је навела да се лично из аутомобила чула и са људима из Куршумлије, из ШИК "Копаоник", који су 2005. остали без посла и остали у стечају и од тад.

EUR/RSD 117.1769
Најновије вести