Додик: Комшић у на ГС УН у Њујорку приватно

БАЊАЛУКА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик саопштио је данас да је председавајући Жељко Комшић самовољно отишао у Њујорк на седницу Генералне скупштине УН, да је тамо уприватној посети и да не може да представља БиХ, као и да је о томе обавестио Генералног секрета ГС УН.
dodik
Фото: TANJUG / DRAGAN KUJUNDZIC / an

Додик је истакао да тај Комшићев поступак показује да у БиХ влада хаос.

Председништво није донело одлуку о слању делегације БиХ на седницу Генералне скупштине УН, рекао је Додик.

"Жељко Комшић је тамо у приватној посети и одбацујем било какаву могућност да он представља БиХ. Ради се злоупотреби и кршењу Устава, као и Пословника о раду Предсједништва БиХ", рекао је Додик на конференцији за новинаре.

"У делегацији нема Срба. Нико из мог кабинета није отишао у Њујорк. Комшић није озбиљан политичар, јер би поштовао одлуке, овако иде сам без икаквих инструкција из Председништва БиХ", поручио је Додик.

Он је рекао да су све чланице УН добиле његово писмо у коме се наводи да Комшић не представља ставове БиХ.

"Пошто видим да се говори о могућности да се он обрати, то говори да се генерални секретар УН, ако се то деси, упетљао у распад БиХ, јер игнорише Устав и Пословник о раду Председништва БиХ", навео је Додик.

Није бојкот, већ поштовање одлука НСРС

Милорад Додик истакао је да неучествовање Срба у државним институцијама БиХ није бојкот, већ поштовање одлука Народне скупштине Републике Српске.

НСРС је одлуку о неучествовању Срба у државним институцијама донела након што бивши високи представник Валентин Инцко непосредно уочи одласка са те позиције применио тзв. бонска овлашћења и наметнуо закон о забрани негирања наводног геноцида у Сребреници.

"Није никаква блокада у питању већ спровођење одлука Народне скупштине Републике Српске, а у доношењу ових одлука учествовале су све парламентарне партије у Републици Српској", подсетио је Додик на конференцији за новинаре.

Он је рекао да на данашној седници Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ нема представника из Републике Српске, сходно одлукама Народне скупштине Српске.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести