Додик: Подршка идеји српског света

Члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик изјавио је данас да у потпуности подржава идеју о стварању српског света, која није усмерена против било кога и једини јој је циљ сарадња и очување српског националног и културног идентитета.
Jutjub/RTRS/Milorad Dodik
Фото: Јутјуб/РТРС/Милорад Додик

Додик је за Срну казао да поздравља идеју коју је изнео министар унутрашњих послова Србије Александар Вулин, јер је она патриотска и нема никакве територијалне претензије, нити би нанела штету било коме. „Та идеја је с циљем сарадње и очувања српског идентитета, језика и културе, што су урадили многи народи пре нас и нико није правио проблем око тога, а када је изнесу Срби одмах се диже галама и тензија. Очигледно је да Бакир Изетбеговић нападима на саму идеју о стварању српског света покушава да поврати уздрмани углед међу бошњачким народом преко Срба, али ни то му неће помоћи”, казао је Додик

Упитан да прокоментарише најаве турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да ће појачати лобирање за независност самопроглашеног Косова, Додик је нагласио да се тај проблем не може решити признањем, већ само у дијалогу Београда и Приштине.

„Нико са стране не може да решава тај проблем, већ је кључ решења у дијалогу. Уз дужно поштовање према Ердогану, Турска би требало да поштује реалност у региону и ако већ тако размишља о Косову зашто то размишљање не примени и на Републику Српску и не подржи њено отцепљење од БиХ, па да сви живимо мирно као добри суседи”, поручио је Додик.

Он је указао и да је занимљиво да је Ердоган на Кипру говорио о две државе и додао да о Кипру треба да одлучују његови становници Грци и Турци, а не Ердоган.

„Сходно томе, Ердоган би требало да буде коректан и до краја доследан, па да се заложи да БиХ буде конфедерација три државе”, рекао је Додик.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести