Додик се сам пријавио Тужилаштву БиХ

БИЈЕЉИНА: Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик данас се сам пријавио Тужилаштву БиХ и рекао да је то урадио да тако растерети муслимане који би могли бити изложени притиску и захтевима својих политичких вођа.
dodik
Фото: Tanjug/T. Valič, arhiva
Он је за Срну рекао да су код тих вођа према Србима присутна усијана осећања и мрзотворни ставови да против њега поднесу кривичну пријаву, пренеле су Независне новине.
"Да не би било прегрејаних емоција и ниских страсти из сарајевске загушљиве политичке кухиње у којој се према Србима свакодневно производи мржња, одлучио сам да се сам пријавим", појаснио је Додик.
Тужилаштво Босне и Херцеговине већ је формирало предмете у случајевима негирања геноцида, на основу пријава неколико грађана.
Како је раније данас из Тужилаштва БиХ потврђено за Дневни аваз, ова правосудна институција, а након што је високи представник Валентин Инцко у петак наметнуо одлуку о изменама Кривичног закона у БиХ, већ је примила пријаве од неколико грађана.
"Тако да су неки предмети већ формирани", рекао је Борис Грубешић, портпарол Тужилаштва за Аваз.
Негирање геноцида и величање ратних злочинаца од данас је кажњиво у Босни и Херцеговини.
То значи да су нове одредбе Кривичног закона БиХ, које подразумевају и затворске казне, данас ступиле на снагу.
Срби у СИПА да не поступају по налозима Тужилаштва
Српски члан Председништва БиХ Милорад Додик поручио је да ће, ако Тужилаштво БиХ одлучи да приводи људе, предложити да Народна скупштина РС не признаје деловање Суда и Тужилаштва БиХ на простору Републике Српске, а МУП задужи да физички спречава њихову активност.
Додик је позвао све Србе у Агенцији за истраге и заштиту БиХ (СИПА) да не поступају по налозима Тужилаштва у вези са наметнутим законом од стране одлазећег високог представника о кажњавању "негирања геноцида и величања ратних злочинаца", те истакао да томе морају да се супротставе.
"Захтевам од директора СИПА да не поступа по тим налозима и да не поступа ниједан Србин. Верујем да ће и Хрвати прихватити да не поступају по таквим стварима, јер ће се тако нешто и њима десити убрзо", рекао је Додик, пренела је РТРС.
Додик је уверен да ниједан српски тужилац и судија неће поступати по Инцковој одлуци, као и да ће се заложити да заштити сваког грађанина Републике Српске.
"Позивам све људе у Републици Српској, приликом сваког сазнања о евентуалном деловању СИПА или обавештајне службе, да обавесте надлежну полицију", рекао је Додик у разговору за Алтернативну телевизију.
Навео је да ће у функцији бити посебан број у Републици Српској, путем којег ће грађани Српске информисати полицију уколико им је потребна заштита.
"Полиција Српске је већ добила налог да наше људе штити и брани - шта год то значило. Ако неко покуша да хапси, приводи, полиција Републике Српске ће то спречавати", изричит је Додик.
Додик сматра да ће свеопшти отпор у Републици Српској наметању допуна Кривичног закона БиХ којима се забрањује и кажњава "негирање геноцида и величање ратних злочинаца" показати сву његову бесмисао, а највише бесмисао функционосања БиХ.
"Ово ће показати сав неуспех БиХ и саме интервенције коју је наметнуо Инцко", рекао је Додик.
Он је подсетио да су Срби раније рекли да је у Сребреници био тежак злочин и да је страдало много Бошњака, али да се исто тако не може прихватити квалификација коју желе да наметну.
"Не можемо да прихватимо да постоје Срби који су готово у идентичном броју страдали и да они буду занемарени од правосуђа", рекао је Додик.
Додик је изразио задовољство да су представници политичких партија из Републике Српске дошли до јединственог става о овом питању и оценио да је важно што су се представници политичких странака из РС сагласили да нема легитимно изабраног високог представника.
Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да је на састанку разговарано и о формирању концентрационе, односно владе националног јединства у којој би била и опозиција, а њен циљ би био да се пониште све наметнуте одлуке високих представника.
Навео је да прихвата формирање владе у којој ће лидери партија бити заступљени према њиховој величини и учешћу у политичком животу Републике и да се на тај начин окупе.
"Разговараћемо о томе и у наредним данима. Спреман сам и понудио сам на претходном састанку лидера партија Српске да поднесем оставку на место члана Председништва, као и да то ураде и сви посланици и чланови Савета министара, односно да се повучемо из тих органа, што би била јака порука", рекао је Додик.
Додик је навео и да би циљ концентрационе владе био да се Српска врати у уставну позицију према Уставу БиХ, односно да се пониште све наметнуте одлуке високих представника, као и оне неуставне.
"Такође, циљ би био да се повучемо из споразума о војсци који смо дали, као и споразума о индиректним порезима, те на том плану формирамо своју институцију, да се повучемо из споразума о Високом судском и тужилачком савету, као и да се правосуђе организује у складу с оним што је предвиђено уставима Српске и БиХ", појаснио је Додик.
 
EUR/RSD 117.5759
Најновије вести